Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid - en guldtjej

Annons

I D17-18-klassen infriade IK Jarls Ingrid Vikman förväntningarna och vann guld med bred marginal och i D19-20-klassen gjorde IFK Moras Julia Limby ett fint lopp, som räckte till silver bakom den omöjliga landslagskompisen Maria Rydqvist, Stockvik.

Det såg länge ut som om herråkarna från Dalarna skulle bli utan medalj den första JSM-dagen men till slut blev det ett brons i H19-20-klassen efter en storstilad spurt av Älvdalens Emil Norell.

Gårdagen på Huskvarnaberget bjöd på perfekta förhållanden för fristilsåkning. Strålande solsken från en klarblå himmel och några plusgrader gjorde åkningen till en njutning för de som kände att kroppen svarade.

Tävlingarnas första guldvinnare Ingrid Vikman var en av dem som flög fram i spåret.

- Jag har varit sjuk tidigare och det gick ju inte så bra under ungdoms-OS i Slovenien så i dag ville jag verkligen åka fort, fröklarar Ingrid.

Tämligen omgående ryckte Jarl-åkaren åt sig en bastant ledning och hon trivdes uppenbarligen på den knixiga och tekniskt krävande banan.

- Det var en rolig bana men alla kurvor gjorde att det inte fanns många chanser till vila. På andra varvet var jag rejält trött och ville bara hålla i åkningen.

Om Ingrid Vikman var trött var hennes konkurrenter ännu mer slitna.

Segertiden efter en mils åkning skrevs till 27,54. Marginalen till tvåan Ida Ingemarsdotter, Myssjö-Oviken var hela en minut och 25 sekunder. Gellivares Carolin Andersson knep bronspengen.

Nu när formen infunnit kommer det säkert att bli fler medaljer till IK Jarl och Rättvik.

- Ja, jag är ju egentligen bättre på klassikt, påpekar Ingrid.

IFK Moras Julia Limby trivs också bättre i den klassiska stilen och kommer nog att bli lite av favorit inför morgondagens klassiska halvmil. Formen är det bevisligen inget fel på.

- Medalj var målet så jag är jättenöjd, säger onsdagens silvertjej på 15 kilometer fristil.

Åt JVM-tvåan Maria Rydqvist fanns inget att göra den här gången. Stockvikstjejen, som ursprungligen är från Smålandsstenar, rivstartade och skaffade sig en ledning med 20 sekunder redan efter fem kilometer.

- Men i mål var jag bara havminuten efter Maria och det är bra på fristil, tycker Julia Limby, som ser fram emot fredagens lopp.

- Den här tekniska banan är väl egentligen ingen passande bana för klassiskt. Personligen vill jag hellre ha lite längre motlut. Men är man bara i bra form är det inget problem.

I bra form är också Älvdalens Emil Norell, som öppnade ganska lugnt på tremilen men som disponerade loppet bra och hade krafter kvar på slutet.

Hemmaåkaren Björn Andersson såg ut att ha bronset i en liten ask då han hade 23 sekunder ner till Emil Norell med bara fem kilometer kvar att åka. Björn tröttnade emellertid, vilket naturligtvis Emil, som startade senare, fick höra och i mål var Emil 13 sekunder före Björn Andersson.

Bergeforsens Anderas Svanebo var fullständigt överlägsen i H19-20-klassen och nästan lika klar tvåa var Rickard Eskelund, Jäderfors.

Gellivares Markus Hellner vann H17-18-klassen före Eksjös Fredrik Karlsson och Bergeforsens Micael Ojala.

I dag är det vilodag i JSM, i morgon körs de klassiska distanserna, på lördag är det sprint och tävlingarna avslutas med staffeter på söndag.

PATRIK SJÖBLOM

Mer läsning

Annons