Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget iskallt jobb

Annons


Mest lyskraft för dagen i stallet i Norra Mon har Glöding och Lykkeli. Vars fjolårsframgångar gav både V75- och Stoderbytriumfer och fina klassnomineringar därtill, vid travregionens första egna travgala.

Varför går det så bra, Tage?

- Det har jag funderat på själv. Och jag kom fram till att vi har bra hästar, svarar han anspråkslöst, innan fru Margareta fyller i med:

- Hästarna får all vår lediga tid, och vi tränar dem bra, menar hon.

Tage och Margareta har även hjälp av dotter, Ida, 18 år.

Stor hjälp dessutom.

Att hästarvet lever vidare är ingen överdrift. Ida har tidigare vunnit ponnytravlopp på Solvalla, och i fjol vann Ida sju av 14 bygdetravlopp. En prestation som gjorde henne till bygdechampion i Västerdalarna och Värmland.

- Jag gillar att ridträna hästarna. Spangli Best är min lilla älskling, och han har jag haft hand om sedan han var föl, berättar Ida glatt.

Från och med i år får Ida köra riktiga travlopp. Och debuten närmar sig.

- Jag sneglar mot att köra mitt första riktiga tävlingslopp på Romme den 27 februari, avslöjar Ida.

Återväxten inom familjen verkar tryggad. Både bland två- och fyrbenta. För när Glöding och Lykkeli får ta det lite lugnare om ett par år eller tre, är det unghästarna Eldmi, Lomar, båda 3 år, och Rödisa, 2, som ska försvara de blåvita Erikssonska färgerna.

En utveckling vi lär få anledning att återkomma till.

Vad gör en bra hästkarl, Tage?

- Det handlar om känsla. En bra hästkarl lär känna sin häst allt medan han kör den.

- När du tränar är det bra att använda en pulsmätare, för att inte riskera att köra din häst i botten. En bra hästkarl klarar det utan detta hjälpmedel, svarar Hars Tage.


Vad har du för träningskoncept?

- Vi kör in hästarna vid 1,5 års ålder. Sedan bygger vi upp dem genom mycket mängdträning, innan de får springa i några högre farter. Vi har tillgång till isbana på vintern och sommartid jobbar vi hästarna på skogsvägar och gamla banvallen, sammanfattar han.

- Och jag sköter ridträningen, inflikar Ida, med glimten i ögat och snart redo att axla pappa Hars Tages framgångar på travovalerna.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons