Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget hokus, pokus

Annons

Ulf Hagberg är utbildad mental tränare hos Lars-Erik Uneståhl i Örebro och jobbar med företag både vad det gäller individ- och grupputveckling.

Sedan två månader tillbaka hjälper han också IBF Faluns damlag.

- Jag har alltid varit intresserad av att jobba med idrottare. Det här med mental träning är relativt nytt inom idrotten, men fördelen, jämfört med folk på vanliga arbetsplatser, är att du ser resultaten direkt, förklarar han.

Det var genom lagets personlige tränare, Torsten Andersson, som Ulf Hagberg kom i kontakt med IBF Falun.

Först att testa av spelarna var Eva Rönn.

- Torsten frågade om jag ville testa och jag tyckte det var värt att prova och visst har det gett mig en del, säger Eva.

En grupp på sex spelare - Eva Rönn, Jenny Magnusson, Tanja Esko, Camilla Granelid, Karin Hjelm och Katja Hinders - är utplockade för att träffa Ulf Hagberg en gång i veckan.

I onsdags var det dags för den andra träffen, som hölls hemma hos Jenny Magnusson.

- När Eva hade träffat Ulf och han senare dök upp på en träning kände jag att det kanske skulle vara något att prova, säger Jenny.

Att träffas i grupp kan kanske vara svårt i början, men meningen är att det ska ge de här sex spelarna möjlighet att lära känna varandra bättre - både vad beträffar de positiva och de negativa sidorna.

- Det är viktigt att lära sig hur de andra reagerar i vissa situationer och tanken är att vi sex blir utbildade så att vi kan föra det här vidare till övriga i laget, säger Camilla Granelid.

Även om Ulf Hagberg i första hand inriktar sitt jobb på den här sextetten så finns han tillgänglig även för övriga spelare i laget.

- Det handlar ju om individer där vissa har lättare än andra att ta till sig den mentala träningen, menar Ulf Hagberg.

Dalens innebandyherrar och Färjestads elitserielag i ishockey är två elitlag som ägnar sig åt mental träning.

Numera gör också IBF Faluns damlag det och i söndags bröt tjejerna en mental barriär när det besegrade det regerande svenska mästarlaget, Balrog, med 4-2.

Med förbättrade självbilder och fullpumpat med självförtroende hos spelarna kan det räcka riktigt långt för IBF Falun den här säsongen.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons