Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget dalalag i elitserien?

Annons

Ingenting är omöjligt, brukar förre skidkungen Gunde Svan uttrycka saken.

Och visst har både Mora IK och Leksand fortfarande chansen kvar, men just nu känns det ändå om det ska mycket till för att något av lagen ska mäkta med att greja en elitserieplats.

Inget av dalalagen kommer att kunna ta sig förbi Mif, det kan vi vara helt säkra på.

Mif har plockat 14 av 18 möjliga poäng så här långt, bara släppt in åtta mål, och trots strafförlusterna mot AIK och Leksand i de två senaste omgångarna, har man ena benet i hockeyns finrum. Inget snack om saken.

Jag är faktiskt lite överraskad över på vilket stabilt sätt skåningarna har hanterat kvalsituationen. Det finns inget som tyder på att laget ska säcka ihop.

qqq

Dörren står också öppen för Skellefteå, men ett tufft spelprogram kan sätta sina spår. Jag tänker då på att laget spelar tre matcher på fem dagar den här veckan, och dessutom har ett mastigt play off-program i kroppen sedan tidigare.

Mötet med AIK på fredag ger ett första besked om den saken.

Själv valde jag tv-soffan i går kväll, för att följa Skellefteås möte med Mora i omgångens toppmatch.

Mora var ute efter revansch för premiärförlusten, men någon sådan blev det inte. Utan jag konstaterar att Skellefteå tagit sina båda trepoängare i kvalserien mot just Mora.

Men det var inte långtifrån att Mora fått minst en pinne med sig. Laget hade en kvitteringspuck inne, men domaren Christer Lärking dömde bort målet för offside i målgården på Anders Nilsson.

"Va, fan" var Moratränaren Harald Lückners spontana kommentar, när han såg reprisbilderna på situationen.

Det var också min spontana känsla.

Jag tycker det var ett tufft domslut att ta av Lärking, då liknande situationer kring målet ofta uppstår, utan att en domare reagerar.

Men dömt är dömt.

Jämna matcher avgörs oftast i power play-spelet, och två av hemmalagets mål tillkom på det viset.

qqq

I Superallsvenskan var Mora mycket bra på att reda upp besvärliga box-play-lägen, men i kvalserien har laget haft svårare med den saken. Nio insläppta mål är ett bevis på den saken. Där måste det tätas igen.

I spel fem mot fem spelade Mora annars ett enkelt och bra försvarsspel, mot ett Skellefteå som väntat hade det mesta av spelet, det mesta av puckinnehavet.

Men Mora hade svårt att skapa något framåt, och det var egentligen inte förrän man tog ut målvakten Bengt Höglund i matchens slutskede, som man fick till ett ordentligt tryck mot Skellefteåmålvakten Sean Gauthier.

En seger mot AIK hemma på söndag är ett måste nu. Men jag börjar ana ett visst bränslestopp.

qqq

Leksand har haft ett visst tryck på sig att prestera under hela säsongen, men på något vis har laget hela tiden varit sämst när det gäller.

Men laget spelar också under en enorm press. Att vara Sveriges populäraste hockeylag är inte alltid en fördel, om man säger så.

Laget har i alla fall lyckats resa sig något efter de inledande haverierna mot Hammarby och Mora.

Det har blivit sex poäng av nio möjliga i de tre senaste matcherna.

Gott så, men det räcker inte. Teoretiskt har laget fortfarande en chans att klara en elitserieplats, men då krävs också mycket om och men.

Under oket av den enorma pressen uppträder laget krampaktigt och med känslan av att inte våga misslyckas. Då blir det också svårt att lyckas.

Leksand tvingas slita kopiöst för sina mål, och det går sannerligen inte att säga att pucken studsar lagets väg.

Sanden i timglaset rinner snabbt nu för Leksand. Snart kan timmen vara slagen.

Kanske redan på söndag.

qqq

Slutligen: Efter att ha sett den första SM-finalmatchen mellan Färjestad och HV 71, så är i alla fall mitt tips givet: Årets svenska mästare kommer att heta HV 71!

Mer läsning

Annons