Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen rundade Carlsson

Annons

-I dag gick det fort, ruskigt fort, tyckte segraren när han pustade ut efter målgång.

Björne var mycket belåten efter de fyra varven och nästan sju mils åkning. Inte bara för segern utan också för att han orkade så bra och lyckades bemästra sin astma.

- Den har jag haft sedan jag var liten men den har blivit värre de senaste åren. Den gjorde att jag måste bryta i Novemberkåsan. Då flimrade det för ögonen på mig.

- Det var väl råstyrkan som kom fram på slutet, sade Björne med ett skratt.

Han har inte medicinerat hela tiden:

- Ett tag tyckte jag inte att jag behövde.

Men nu har han börjat igen och fått dispens för sina mediciner i Sverige:

- Nu väntar jag bara på att få det internationellt också.

Lite orolig blev han dock efter det tredje varvet då han började hosta ordentligt i depån. Men det gick över och Björne åkte ut och svarade för ett starkt slutvarv. Det gjorde att han avancerade upp från den tredjeplats han haft ända sedan det första varvet.

- Men jag tog in på dem också på det tredje varvet, sade Björne som var snabbast på de två avslutande varven och vann med 17 sekunder till godo.

Fram till det sista varvet ledde svenske mästaren Torbjörn Bäck. Torbjörn vurpade dock på det tredje varvet och bockade till styret rejält.

- Jag fick bryta tillbaka det så gott det gick.

Han kunde dock inte reparera det fullt ut inför det sista varvet.

-En bult gick sönder och jag hade ingen ny med mig. Men det är inte mycket att säga något om. Det var självförvållat, konstaterade Torbjörn som tog sin tredjeplats med jämnmod.

Joakim Ljunggren, Karlskoga, blev tvåa och det var också den här trion som krigade i den tyngsta klassen i årets SM.

Näst bäste dalaåkare i elitklassen blev Daniel Eld från FMCK Falun med en femteplats.

I juniorklassen blev det en triumf för arrangerande SMK Dala då Ricard Wressel var 29 sekunder snabbare än Tomas Jansson, Woxnadalen.

Det var Ricards första seger för sin nya klubb. I fjol körde han för Alfta-Edsbyn. Men Ricard är mas med hemvist i Fäggeby.

-Det var verkligen perfekta förhållanden med bara ett par kallgrader och perfekta spår och det gick bättre och bättre för varje varv, förklarade Ricard.

- Jag körde väl omkull en tre, fyra gånger. Men det är sådan som hör till.

Klubbkompisen Bill Bergkvist blev trea.

Nästan 200 åkare kom till start i de fem klasserna och nämnas bör att Sven-Erik "Jösse" Jönsson, en legendar i endurosammanhang, vann breddklassen med god marginal. Han var 2,27 minuter före tvåan Mikael Leitner, FMCK Falun.

BENGT KARLSSON

Mer läsning

Annons