Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kunde slå Elin

Annons

Elin Ek kom till Boden med sitt första SM-guld i bagaget från segern på jaktstart i Haninge tidigare under säsongen.

Siktet var inställt på ytterligare en guldmedalj, där förhoppningen främst knöts till gårdagens tremil.

Efter fredagskvällens seger i sprint fick hon finna sig i att vara den givna favoriten på den längre distansen, trots att landslags-

kompisen och VM-femman på milen, Jenny Olsson, Åsarna IK, gärna också ville ha ett ord med i sammanhanget.

Men ingen, vare sig Jenny Olsson eller någon av de andra topptippade kandidaterna, gavs skuggan av en chans när Elin Eks tempostarka åkning fick de 5 000 i åskådarleden på Pagla Skidstadion att förtjust klappa händerna när Moratjejen, med startnummer 22 på bröstet, passerade mållinjen först av alla i startfältet.

- Taktiken var att sätta högsta fart från början, och eftersom jag kände mig pigg hela vägen var det bara att ösa på, berättade Elin Ek, som nu kan ståta med sina tre första SM-guld, när hon summerar säsongen.

Naturligtvis blev det aldrig någon spänning i kampen om SM-guldet; redan efter fem kilometer ledde Elin Ek med förkrossande 30 sekunder före Åsarna IK:s Sofia Lind, och nästan minuten före landslags-åkarna Mariana Handler, Anna Dahlberg och Jenny Olsson.

Klubbkamraten Jenny Limby slog följe ett tag, men även hon fick se Elin Eks rygg försvinna i fjärran.

Några problem med vallningen blev det heller aldrig, eftersom temperaturen konstant höll sig några grader under nollstrecket.

En 20:e-placering på tremilen i Holmenkollen, ett tufft tävlingsprogram med både Lahtisspelen och VM inom en kort tidsrymd - men efter en viloperiod kom till slut formtoppen för Elin Ek.

Segermarginalen 2.30 till tvåan Sofia Lind säger egentligen det mesta.

- Just nu känns det hur kul som helst att åka skidor, tyckte Elin Ek.

Och nästa helg i Kirunaspelen ska det bli just den avslutning av säsongen som hon hoppas på; då är det dags att säkra segern i Sverigecupen, som hon leder.

- Sedan ska jag vila och börja uppladdningen för tiomila, skrattade Elin Ek inför tröjbytet till Ludvikas tävlingsmundering, och då handlar det förstås om orientering.

Betydligt mer spännande blev herrarnas femmil, där WC-segraren Mathias Fredriksson, Östersunds SK, tillsammans med klubbkamraten Anders Södergren bjöd på en rafflande duell.

Efter fyra mils åkning hade ingen i

tätduon släppt till mer än fem sekunder

till varandra, men en kraftfull slutforcering på den sista milen från Mathias Fredriksson räckte för att säkra segern med 18 sekunders marginal till tvåan Anders Södergren.

Mycket Östersund alltså, där sprintvärldsmästaren Thobias Fredriksson tog hand om SM-bronset.

Tröttast av alla i målfållan var IFK Moras Niklas Karlsson, som slet till sig en finfin tiondeplacering.

- Min första SM-femmil, och det gav mersmak. Men sista varvet var tungt då jag fick kramp i benen, pustade han.

Gladast av alla var förstaårssenioren Simon Wass, IFK Mora, debutant på femmilen och en 15:e-plats som lovar gott inför framtiden.

- Tanken var mest att dra lärdom av att åka en längre distans, och det gick klart bättre än väntat, tyckte han.

SVEN-ÅKE MICHELSON

Mer läsning

Annons