Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen bra 60-årsdag

Annons

Det var ändå en förlust som det unga svenska landslaget i Interkontinental-cupen definitivt inte behöver skämmas för. Det ryska segermålet kom med bara nio sekunder kvar att spela, sedan de polska domarna tagit en hård utvisning på Marcus Ahlm.

- Vi gör alldeles för många tekniska fel för att vinna. Men jag är mycket nöjd ändå, säger förbundskapten "Benga" Johansson till TT i korridorerna på Luzjniki-stadion.

Och det är klart att han ska vara nöjd.

Med en enda deltagare från guldtruppen i EM skakade det svenska framtidslaget om de ryska OS-mästarna rejält, trots att "Bengas" ständige antagonist - ryske coachen Vladimir Maksimov - mönstrade tolv EM-spelare.

Helt planenligt var det också Ryssland som förde matchen, ända upp till en fyramålsledning med nio minuter kvar att spela.

Då satt plötsligt de svenska distansskotten.

Och när målvakten Mattias Andersson gjorde räddning på räddning var det till och med på vippen att Sverige fick vinna. Sävehofs Kim Andersson hade två utmärkta lägen att ge Sverige 25-24 mot slutet - men placerade båda skotten precis utanför ryska reservmålvakten Jurij Ozjereds vänstra stolpe.

- Men jag har ju faktiskt sagt åt honom att skjuta i de där lägena, så det var helt rätt gjort ändå, konstaterar "Benga".

Matchen i Moskva var den 60-årige förbundskaptenens 418:e i rad. Märkligt nog var det också den första på rysk mark på mer än tio år.

Trots att Ryssland är något av en ständig stormakt i handboll så är det inte ofta som landet arrangerar internationella matcher och turneringar. Dessutom ligger publikintresset långt efter sporter som fotboll, ishockey, basket och bandy.

Fredagens match följdes till exempel bara av cirka 750 åskådare. Och de flesta hejade inte ens på Ryssland, utan på Tjechov - det klubblag från Moskvas förorter varifrån större delen av landslaget är hämtat.

Medan de stora svenska stjärnorna har semester så använder Bengt Johansson Interkontinental-cupen som ett test för framtidens landslagsmän.

Spelare som Jan Lennartsson, Kim Andersson, Marcus Ahlm och Robert Arrhenius kämpar om kanske två eller tre platser till VM i Portugal nästa år.

- Och det här är oerhört viktigt för dem. De får komma ut och se hur det fungerar, och dessutom spela den här typen av tuffa matcher, säger "Benga".

Fast det hade varit roligare med en vinst - när det ändå var så nära. Och särskilt eftersom Vladimir Maksimov i stället fick skina som en sol när han överlämnade de sista delarna av kaffeservisen efteråt.

- För oss två är det rätt mycket prestige i det här, konstaterar Bengt Johansson.

WIKTOR NUMMELIN/TT

Mer läsning

Annons