Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen anmälde sig till tränarutbildning

Annons

Björn Juhlin, utbildningsledare på DFF, är besviken och ledsen

Och det är lätt att förstå fotbollsambassadörens förtvivlan.

Av 125 tilltänkta lags tränare i distriktet, anmälde sig ingen till denna fortbildningskurs för herrsenior-, damsenior-, junior- och F17-tränare.

- Det beror nog inte på respektive lags tränare, utan snarare på föreningarnas dåliga organisation.

Hur menar du då?

- Jag tror att största anledningen till detta nollresultat beror på att föreningarna inte meddelar sina ledare om aktuella kurser. Det är inte första gången vi tvingats att ställa in en kurs, betonar Juhlin.

En organisationsfråga således?

- Som det verkar i dag så tror jag att respektive ledare sköter sitt lag och så är det bra med det. I 75 procent av föreningarna har man ingen aning om respektive klubbs utbildningsplan, som behandlar hur ungdomslagens spelarutbildningar ska ske.

Vad tycker du att föreningarna ska göra?

- Klubbledningen måste få upp ögonen och klargöra sina riktlinjer. De ska också ställa krav på sina tränare om fortbildning.

- En annan angelägenhet är att vi även kommer åt junior- och talangutbildare i de lägre divisionerna, utvecklar Juhlin.

På Dalarnas Fotbollförbund har man insett faran och för att hjälpa föreningarna har förbundet bildat en föreningskommitté.

- Målsättningen är att denna förbundsgrupp ska besöka alla distriktsföreningar för att se över deras organisation, avslöjar Juhlin.

Ett annat intressant projekt, för att främja tränarutbildningen inom dalafotbollen, är en tvåårig satsning på projektet "Framtidstränare". Handplockade, av Dalarnas Fotbollförbunds utbildningskommitté, att ingå i den gruppen är i dag: Magnus Edberg, Ludvika, Mikael Wilén, Grycksbo, Michael de Witt, Forssa samt Jessica Lagergren, Nyhammar.

- Den här kvartetten ges en möjlighet att vidareutbilda sig i DFF:s regi. En satsning som är tänkt att tillföra dalafotbollen en kvalitetshöjning, berättar Stefan Jonsson, utbildningskonsulent på Dalarnas Fotbollsförbund.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons