Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inga skumma uppsåt"

Annons

Med gårdagens vittnen ville Hans Erikssons advokat Per Borgblad visa att Hans Eriksson inte hade något att göra med den kontrolluppgift som blev felaktig. Inte heller att han betraktade det första dokument som skrevs mellan klubben och spelaren Dusko Radinovic som ett bindande avtal, som åklagaren hävdar.

- Det var en viljeyttring från Duskos sida, säger dåvarande styrelsemedlemmen Kent-Erik Hagberg, som var med vid det första mötet, då dokumentet skrevs.

Han säger att det inte fördes några interna diskussioner mellan Brages representanter och att de inte visste något om Radinovics hälsotillstånd eller liknande. Därför var det heller inte tal om att skriva ett riktigt avtal. Dokumentet har han själv bara ögnat igenom i efterhand, säger han. Att Hans Eriksson skrivit under har han inte känt till.

Att det var mycket strul med Radinovic och hans löner vittnade en kvinna ur kanslipersonalen om. Det tog också lång tid innan det kom något avtal överhuvudtaget.

Det var också kaotiskt på kansliet, mycket beroende på att dåvarande chefen var borta mycket. Det är förklaringen till den felaktiga kontrolluppgiften som skattemyndigheten upptäckt, menade hon. Hans Eriksson hade inget med saken att göra.

- Det gjordes inga försök att dölja utbetalningen.

För att visa att pengarna till Ivan Benes varit ämnade åt hyra till Radinovics moderklubb i Jugoslavien vittnade Yngve Järpe från Degerfors, där Radinovic spelat.

- Varje gång vi förnyade kontraktet fick klubben Röda Stjärnan ersättning, säger han. Sammanlagt 1,1 miljon betalade klubben i hyra under åren 93-97.

- I dag skulle han ha kostat 30-50 miljoner, men det var sanktioner mot Jugoslavien då, säger Järpe.

Föreningens kassör Kenneth Nilsson har en sammanhållande funktion i de ekonomiska frågorna. Han var dock aldrig direkt inblandad i spelaravtalen, säger han. Det skötte en särskild grupp inom de givna ramarna.

Vad vet du om avtalen med FIFA-agenten Ivan Benes? frågar advokat Borgblad.

- Inte mycket annat än att klubben behövde en FIFA-agent, säger han.

Detta efter att klubben fått höra att en person som varit med och förmedlat kontakten med de jugoslaviska klubbarna kan ha maffiasamröre. Klubben betalade till och med den jugoslaviska klubbens faktura, som "maffiaagenten" avtalat fram trots att man anlitat FIFA-agenten. Man valde alltså att betala dubbelt av rädsla för repressalier.

Att Benes ska ha varit klubbens agent var något åklagare Gun-Britt Ström tog fasta på. Alla andra har nämligen under rättegången sagt att Ivan Benes var spelarnas agent.

När revisorerna påpekade oklarheter i bokföringen kontaktades skattemyndigheterna och ett möte ordnades där fallet lades fram.

- Vi förväntade oss en reaktion.

Det blev i stället en skatterevision.

Mer läsning

Annons