Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inga fel har begåtts"

Annons

Därmed bemöter "Masken" den kritik som framkommit efter att sex unga hockeyspelare födda 1986 sparkats ur föreningens U16-trupp.

- I föreningens utarbetade policy står det att alla ungdomar, efter en fastställd tidpunkt, får förbereda sig på att en viss selektering sker, utvecklar "Masken".

- Föreningen har över 400 aktiva ungdomar. Tyvärr har vi inte plats för alla. Det är dock viktigt att komma ihåg att vi inte vill att ungdomarna slutar att spela hockey.

Vad gör ni då för att hjälpa dem som inte platsar?

- Leksand har ett samarbete med Häradsbygden. Och dit hjälper vi dem. För det viktigaste är att de ska kunna fortsätta att spela matcher, svarar "Masken".

En stark bidragande orsak till den tidiga specialiseringen av spelarna är den hårda konkurrensen om platserna till Leksands hockeygymnasium. Något "Masken" är medveten om och även försöker att styra efter en utarbetad idealbild.

- Föreningen har en policy att så många egna spelare som möjligt ska kunna komma in på vårt hockeygymnasium. Det optimala hade varit om vi bara kunde rekrytera killar från Leksand, Borlänge och Hedemora.

- Tänk om vi kunde få fram ett A-lag med "egna Leksandskillar". Det tror jag skulle vara en kick för dalapubliken.

Som många andra hockeföreningar är även Leksand i ett skriande behov av ytterligare en ishall. Träningstillfällena räcker inte till och hockeytörstande ungdomar tvingas sluta för tidigt.

Även i lilla Leksand.

- I dag är vi överbodda. Och för att lyckas få fram några elitspelare kan vi inte vara mer än ett visst antal på U16-nivån. Trots allt drar vi strecket sent, jämfört med exempelvis Hammarby, som elitsatsar redan med sina nybörjare, slutar "Masken".

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons