Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INFÖR SKIDSPELEN Mathias - en kung i spåren

Annons


- Jag har känt mig fräsch och inte haft några riktiga svackor på hela säsongen. Att vinna världscupen visar att du varit bra hela vintern, säger Mathias.

Fredriksson lät höra tala om sig för den breda allmänheten när han plockade hem ett antal JVM-guld i början av 90-talet.

Han ansågs vara den "nye Gunde" men hans första riktiga genombrott som senior kom dock först i Lahtis-VM för två år sedan när han tog silver på 15 kilometer.

Den här säsongen har han tagit ytterligare ett kliv framåt och med en tävling kvar att köra säkrat segern i den totala världscupen.

- Jag känner att jag utvecklats för varje år sedan jag blev senior, men det tar tid att bli bra som längdskidåkare.

Vad är det som gjort att du lyckats så bra den här säsongen. Har du tränat annorlunda jämfört med tidigare år?

- Nej, det har jag inte gjort och jag ligger nog på samma träningsmängd, omkring 750 timmar per år, som jag gjort de senaste åren.

- Jag kunde träna bra under hela sommaren, men så många småskador som jag hade inför den här säsongen har jag inte haft tidigare. Ryggen har krånglat och i september fick jag en muskelbristning i vaden.

Muskelbristningen förde dock inte bara negativt med sig. På grund av den kunde inte Mathias åka klassiskt under sex veckors tid, utan var helt utlämnad till den fria tekniken.

- Att jag blev tvingad att bara köra skate under de veckorna gjorde att jag förbättrat mig mycket i just den tekniken.

Framstegen i den fria stilen är en förklaring till Mathias fina säsong, men framför allt är det hans jämnhet som fört fram honom till positionen som världens skidkung.

Mathias har kört bra i båda disciplinerna och på alla distanser.

I VM i Val di Fiemme blev dock Mathias utan individuell medalj.

- Rent fysiskt var jag i bra form i VM och jag skulle inte vilja ändrat något i förberedelserna.

- Helt klart förstörde fallet på den inledande masstarten för mig. Jag hade kontroll på loppet och ett otroligt bra glid på skidorna. När jag föll försvann chansen till medalj och utan fallet hade nog VM utvecklats på ett annat för mig.

VM blev trots allt en stor framgång för Sverige som med sex medaljer, varav två guld, gjorde det bästa mästerskapet på tolv år.

- Allt går i vågor, men just nu har vi svenskar ett riktigt bra lag. Dessutom verkar det ha varit ett "rent mästerskap" och det påverkar förstås.

Dopningen har varit ett stort problem inom längdskidåkningen de senaste åren, med flera uppmärksammade avslöjanden med efterföljande avstängningar, både vid VM 2001 och OS 2002.

- Det är förstås bra att de som fuskat åkt dit, men samtidigt kan man tycka att det är märkligt att ingen åkte dit tidigare.

- Tyvärr är dock straffen för låga. För medveten dopning, som bloddopning och sådant, borde det vara livstids avstängning.

Motivationen inför dagens världscupavslutning är knappast den bästa, men Mathias har klara åsikter om skiathlon som tävlingsform.

- Den ska bort. Det är omöjligt att köra bra i både klassisk och skate med samma pjäxor. Publiken får inte se några optimala lopp av åkarna, samtidigt som skaderisken är stor.

- Det vore bättre om vi hade fem minuters paus mellan den klassiska- och skate-delen, så vi hann byta pjäxor.

Efter de avslutande SM-tävlingarna i Boden nästa helg sätter Mathias punkt för den här säsongen.

Men han blickar redan framåt.

- Eftersom jag var sjuk i förra OS har jag bestämt sig för att satsa över OS i Turin 2006. Sedan får vi se.

FAKTA OM FREDRIKSSON

Ålder: 30.

Familj: Sambon Emma-Helena, bror Thobias, syster Gabriella, pappa Rune och mamma Ann-Sofie.

Klubb: Östersunds SK.

Främsta meriter: Världscupsegrare 2002-03, VM-silver på 15 km klassiskt 2001, VM-silver i stafett 2001, VM-brons i stafett 2003, fyra guld, ett silver och ett brons i JVM-sammanhang.

Hobbies: Göra roliga saker med kompisar. Som att gå på bio till exempel.

Favoriträtt: Oxfilé med ett gott rödvin.

Tittar på: Nyheter.

Lyssnar på: Enligt Anders Bergström har jag bedrövlig musiksmak som gillar "kommersiella radiohits".

Kör: Saab 9-5.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons