Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikväll blir det barnförbjudet

/

Annons

Tänk om inte förre leksingen Niklas Persson numera i Linköping kvitterat i måndags. "Pajens" 1-1 i FM Mattsson Arena snuvade Mora IK på två ruskigt betydelsefulla poäng. Poäng som annars redan hade säkrat fortsatt elitseriespel för Ovansiljan Mora IK. Nu blir bortamatchen mot Modo en hemsk. nagelbitare!

Visst vore det roligt om Mora kunde ta sig till en SM-kvart - men jag deppar inte om laget hamnar i ingemansland, på någon av platserna nio och tio. För i första hand handlar det om är att hålla Skellefteå bakom sig och för lär krävas en poäng i Örnsköldsvik.

Någon hjälp kan inte Mora, eller Frölunda, räkna med från HV 71:s sida. Smålänningarnas svaga insatser på sistone, med bland annat total genomklappning (2-8) hemma mot Frölunda, och senast förlust i Skellefteå, tyder på att tränare Pär Mårts söker med ljus och lykta efter något som kan liknas vid slutspelsform.

"De andra lagen ska skita i vad vi gör" ska Harald Lückner sagt efter förlusten i Mora. Samma tongångar kommer från HV 71 och Linköping. Klubbar som redan har sitt på det torra och enbart har fokus på tisdagens inledande SM-kvartsfinal. Självklart förstår jag om Lückner, Mårts och LHC-Karlsson ser till sitt eget lag, men det handlar också om fair play.

Ett känt faktum är att motivation oftast slår klass. Det är också något jag själv kan skriva under på eftersom jag älskar att "oddsa" när det är "måste-matcher" för hockey- och fotbollslag. Med det resonemanget har Frölunda, Skellefteå, Djurgården, Luleå och Mora god segerchans i den 55:e omgången - eller...?

Det är framför allt fem punkter som ska lägga grund för Moravinst i kväll:

1) Disciplin. Nu gäller det att ha spelarna på isen och inte i utvisningsbåset. Pierre Johnssons onödiga utvisning på sluttampen mot Linköping visar hur viktigt det är att hålla huvudet kallt. Låt gå att domaren (Ulf Rådbjer) hade blundat för liknande förseelser tidigare men det går inte att tro att han alltid ska se mellan fingrarna.

2) Skottprecision. Varför ska det alltid skjutas så hårt? Oftast viner pucken förbi målramen med god marginal och läget utmynnar i noll och intet.

3) Våga. Även om det gäller att tajta till bakåt måste Mora visa offensiva kvaliteter. Ett snabbt ledningsmål, eller varför inte två, kan göra det grinigt i hemmaledet.

4) Juha Pitkimäki. I mina ögon seriens bästa målvakt. Nyckelspelare nr ett mot Modo.

5) Pavel Brendl. Vi vill se Brendl i rollen som målgörare. Tyvärr är tjecken helt oförutsägbar. Du vet aldrig om han är på rätta spelhumöret. Mycket istid eller bänknötande - det är upp till Brendl själv.

Mer läsning

Annons