Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFK Mora siktar högt i Vasaloppet

/
  • Stor optimism. IFK Moras skidstall har en fin säsong bakom sig. På söndag skall den fina säsongen krönas med framskjutna placeringar i Vasaloppet – är det tänkt. Här är gänget som skall försvara klubben färger. Från vänster: Rikard Andreasson, Martin Johansson, Erik Eriksson, Elin Ek och Niklas Karlsson. Foto: Gunnar Bäcke

Annons

Senast en Moraåkare vann Vasaloppet var 2001 då Henrik Eriksson sensationsvann.

Nu är det dags igen - i alla fall enligt IFK-ledaren Robin Johansson.

- Nu kan du ta bilder på vasaloppsvinnaren, menade Robin före presskonferensen.

Kvintetten Niklas Karlsson, Erik Eriksson, Rikard Andreasson, Martin Johansson och Elin Ek har alla gjort bra resultat, både här hemma och i långloppscupen.

- Det har varit bra fart i långloppen ute i Europa. Jerry Ahrlin vill gärna ha bra fart från början. Det är bra så det inte blir så många kvar på slutet. För min del känns formen bra, och jag kommer att vara med på slutet. Hoppas bara att dagsformen och skidorna går bra, säger Niklas Karlsson.

I fjol gjorde Erik Eriksson en höghöjdssatsning inför Vasaloppet. Ett expriment som inte slog väl ut. Erik slutade på en 17:e plats.

I år har han skippat höghöjden och laddar som han brukar.

- Det har fungerat bättre i år. Jag har en helt annan känsla. Vad det beror på är en annan sak, säger Erik.

Bäst av Moraåkarna förra året var Rikard Andreasson med en fin sjätteplats.

Och Rikard har gjort en riktigt fin säsong med bland annat SM-brons i dubbeljakten och silver i stafetten plus seger i Skinnarloppet.

Och Rikard säger precis som de andra Moraåkarna.

- Jag vill ha bra fart i början så det inte blir så många kvar.

Rikards sambo Susanne Nyström vann som bekant Tjejvasan. Frågan är om det skall landa ytterligare en seger i Andreasson/Nyströmska hemmet?

- Jag kommer i alla fall att göra ett försök, säger Rikard.

Förra årets kransmas, Martin Johansson, gör i Vasaloppet sin sista skidtävling för säsongen. Efter Vasaloppet är det orientering som gäller för Martin.

- Jag kommer att agera hjälpryttare till klubbkompisarna som kör för slutsegern, och se till att det blir bra fart i början, säger Martin.

Går det att lägga upp någon lagtaktik?

- Vasaloppet är speciellt, och det är svårt att sätta någon lagprägel, men möjligheten kan finnas. Det beror på hur det hela utvecklar sig, säger Erik Eriksson.

- Vi har varit starka som lag hela vintern, och vi måste känna oss starka om det skall gå att utnyttja någon taktik, menar Niklas Karlsson.

För Elin Ek kommer Vasaloppet att bli en ny upplevelse. Det blir hennes första första start i världens största skidtävling.

- Det är många tankar som snurrar i huvudet. Jag har frågat min klubbkompisar om mat och dryck under loppet. Det är mycket som är nytt för mig, säger Elin som ser fram mot sitt premiärlopp full av tillförsikt.

- Ja, jag ser verkligen fram mot söndag. Jag hoppas att jag en bra dag. Var lite förkyld förra veckan. Men nu har jag fått tillbaka mina krafter, säger Elin som inte har full koll vilka som är hennes huvudkonkurrenter.

- Lara Peyrot från Italien som ligger tvåa i cupen kommer. Även trean i cupen Jenny Hansson blir ett tufft motstånd, avslutar cupledaren Elin Ek.

Totalt kommer IFK Mora att en stab på 45-50 personer ute längs spåret mellan Berga by och målet i Mora för att serva åkarna.

- Vi har stora förhoppningar på söndag, säger klubbens sportchef Johan Trygg.

Mer läsning

Annons