Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsprofilen ska stärkas i Falun

Annons

Idrottstränarprogrammet och Sport management programmet är namnen på Högskolan Dalarnas nya satsningar på idrott och hälsa.

- Vi har redan en av landets största idrottslärarutbildningar och det finns ett tiotal lärare och forskare inom området här, säger Andrew Casson, Campuschef på Högskolan Dalarna.

Därför har man under ett par års tid arbetat fram två nya program med idrottsinriktning. Den första kullen studenter togs in till höstterminens start.

Den treåriga utbildningen, Sport management, är en ekonomiutbildning där de studerande ska lära sig att leda och utveckla idrottens organisationer. Det ställs stora krav på kunskaper inom exempelvis ekonomi och marknadsföring för dem som leder dagens idrottsföreningar.

- Vi har tagit in 30 studenter. Könsfördelningen är jämn och de antagna är i åldrarna 19-40, säger programansvarige Rolf Johansson.

- De flesta studenterna har sin idrottskarriär bakom sig, men vi har även en del som fortfarande är aktiva, säger Johansson. En av dem är stavhopperskan Kirsten Belin som är antagen till Löparhögskolan och läser på Sport management programmet.

Idrottstränarprogrammet som också är treårigt är en tränar-

utbildning med akademisk inriktning. Utbildningen är inte inriktad enbart på den fysiska träningen, utan ska bland annat även

belysa de pedagogiska, sociologiska och psykologiska aspekterna av träning.

Den koncentration av olika träningsanläggningar som finns i Högskolan Dalarnas omgivning och det faktum att Lugnets Idrottsvetenskapliga Institut (LIVI) ryms inom högskolans lokaler är två viktiga faktorer i den fortsatta satsningen på en idrottsprofil.

Mer läsning

Annons