Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsgalans kung

Annons

Pärson hade ett digert schema för att över huvud taget kunna komma till Idrottsgalan, inklämt mellan tävlingar i alpina världscupen och mitt i OS-uppladdningen.

Bildspel

Men hon kom.

Det skulle hon inte ångra.

Pärson utsågs till årets kvinnliga idrottare i konkurrens med rekordstarkt startfält: Kajsa Berg-qvist, Carolina Klüft och Annika Sörenstam.

Den enda som kunde konkurrera om publikfavoritskapet med Anja var Tony Rickardsson. Varje gång han nämndes eller visades på storbildsmonitorerna bröt hela Globen ut i jubel.

Även Rickardsson prisades. Han blev utsedd till årets manlige idrottare.

- Det känns lite konstigt att stå här, sade Rickardsson samtidigt som han konstaterade att han väntat i jättemånga år på att få kliv upp på scenen.

- Jag vill passa på att tacka mina föräldrar. Pappa har alltid sagt "det där grejar du aldrig". Det har varit en av mina största drivkrafter. Mamma hatade när vi alltid skulle prata motorsport. Hon brukar säga "kör försiktigt - men vinn". Det har jag försökt leva upp till.

Före galan vågade Rickardsson knappt hoppas på något pris.

- Men får jag det inte i år så får jag det nog aldrig. Det är en dröm som jag inte vet om den någonsin går i uppfyllelse. Jag har vunnit allt inom speedwaysporten, men ett pris i kväll skulle vara pricken över i, sade han.

Efter galan hade han två - två av de absolut största. Med 63 procent av rösterna var han överlägsen vinnare av Jerringpriset som röstas fram av det svenska folket.

Stående ovationer hälsade beskedet.

- Att få tacka mina föräldrar från scenen var bland det största jag gjort. Och att få tacka hela svenska folket för att ni har röstat på mig! Det är ett av de största ögonblicken i hela min karriär, sade Idrottsgalans store kung.

Kajsa Bergqvist fick också två tunga priser. Hon tog emot Svenska Dagbladets bragdguld och priset årets prestation.

- Vad snälla ni är. Alldeles för snälla. Tack till alla som trott på mig och stöttat mig. Jag har drömt om VM-guld sedan tioårsåldern. Jag gjorde mitt första VM 1995 men har aldrig riktigt räckt till. Äntligen, äntligen gjorde jag det, sade Bergqvist.

LINUS SCHRÖDER (TT)

Mer läsning

Annons