Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten stod honom dyrt

/
  •  Foto: Mattias Nääs
  • Drabbad. Förre Brageordföranden, Hans Eriksson, råkade personligen illa ut då Brage fälldes för grovt skattebrott 2003. Fängelse och dryga böter har satt sina spår hos Eriksson, som dock efter avtjänad strafftid fortsatt att kämpa för sin egen personliga upprättelse.  Foto: Mattias Nääs

Annons

En dom som föll efter att Brage betalat ut svarta pengar, som övergångssummor, i samband med att jugoslaverna Dusko Radinovic, Vitomir Stavljanin och Alexander Jovovic värvades till Brage 1998.

Hans har tagit sitt straff, gjort rätt för sig, dubbelt upp dessutom, då han även fick betala sin egen fängelsevistelse.

- Som nybliven ålderspensionär fick jag själv stå för kostnaderna för anstaltsvistelsen, berättar Hans Eriksson.

Hur långt fängelsestraff fick du och vad fick du betala för tiden som fängslad?

- Tio månader och jag avtjänade två tredjedelar av tiden. Kostnaden per dag var 80 kronor med egenskattade medel, då hade jag ändå betalat 100 000 kronor i skadestånd av egna medel, svarar Eriksson.

Hur bitter är du?

- Visst har det satt sina spår. Men redan på anstalten gjorde jag upp planerna för mitt liv som pensionär.

- Utrednings- och fängelsetiden var tuff för min familj. Först efter två månader fick jag en åttatimmars permission, och möjligheten att träffa min hustru utanför anstalten.

Tunga konsekvenser föranledda av att Hans Eriksson ställde upp som ordförande i IK Brage 1994. Innan han åtog sig huvudansvaret, hade han varit styrelsemedlem i klubben i fyra år.

- Börje Andersson tryckte på och sa att jag skulle bli ordförande redan 1993. Sedan tänkte han själv ta över 1994. Avsikten var att ägna mer tid åt Brage, avslöjar Eriksson.

- Jag tackade nej. Och Lars Ivarsson övertalades fortsätta som ordförande. Året därpå, 1994, bestämde Börje att jag skulle bli vice ordförande, och det accepterade jag då.

- Börje var redo, efter att han ställt upp för partiet ännu en gång, att ta över som ordförande, men tyvärr så gick han bort i april 1994.

- I det läget tyckte alla att jag, som vice ordförande, skulle ställa upp och i solidaritetens tecken tackade jag då ja till ordförandeposten.

Hans Eriksson verkade som ordförande mellan åren 1994 till 1999. En tuff tid i föreningens historia. Klubben drogs med stora underskott och var samtidigt tvungen att satsa för att överleva i division 1, dåvarande näst högsta serien.

Under Erikssons två sista år som ordförande i Brage värvades Dusko Radinovic från Degerfors 1998. Senare samma år anslöt även Duskos landsmän Vitomir Stavljanin och Alexander Jovovic.

Sexsiffriga övergångssummor betalades till bolaget Euro Connections med säte i Danmark. Summor som då var öronmärkta för spelarnas moderklubbar, men som ingen ens i dag vet om de utbetalats till respektive moderklubb.

1998 värvades även målvakten Milan Simeunovic, som erhöll 50 000 kronor för spel i Brage under vårsäsongen.

- Att värva en spelare av Dusko Radinovic klass var kostsam, men vi hade kostnadstäckning trots att Duskos månadslön låg på 40 000 kronor, berättar Eriksson.

I den här vevan hörde Svenska Fotbollsförbundet av sig till Brageledningen och varnade för så kallade svarta agenter på marknaden. 1999 ifrågasatte också Brages revisorer de stora summor föreningen utbetalat till utländska agenter. Något som föranledde Brageledningen att kontakta Duskos agent för att kontrollera om övergångspengarna använts för att lösa Dusko från hans moderklubb Röda Stjärnan.

- I den vevan besökte vi även Skattekontoret för att se över gällande regelverk, och även för att förbereda granskningen av Brages bokslut, som Skatteverket rutinmässigt brukade utföra.

- Allt för att försäkra oss om att vi inte begått något regelvidrigt, berättar Eriksson.

Skatteutredningen gick i stå. Eriksson avgick som ordförande vid Brages årsmöte 1999. Dagen efter Brages årsmöte året därpå, slog ekoroteln till. Husrannsakan på Brages kansli, samt hos Dusko, gav eko i mediavärlden.

Tingsrättsförhandlingar följde. Brage fälldes för grovt skattebrott, vilket också fastslogs vid Brages överklagan i Svea Hovrätt den 14 oktober 2003.

Nyblivne pensionären, Hans Eriksson, fick ta största smällen i egenskap av Brageordförande.

En konsekvens många med juridisk bakgrund har ifrågasatt.

Fakta: Hans Eriksson

Ålder: 72.

Familj: Hustrun Gunilla, fyra vuxna barn, elva barnbarn.

Yrke: Före detta vd hos Tunabyggen 1988-2000. Nu pensionär.

Bor: Villa, centrala Borlänge, samt tidsperioder i Äppelbo.

Gör: Pysslar om vår släktfastighet i Äppelbo.

Intressen: Skog och övrig natur, jakt- och energifrågor.

Mer läsning

Annons