Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten har följt deras liv

Annons

- Alla fyra barnen har tävlingssimmat men två, Varonica (21) och Victor (16), har lagt av av olika orsaker, skjuter pappa Pelle, snart 45 år, in.

Liksom för att ursäkta att inte hela barnakvartetten finns med i diskussionerna numera.

Hetast i dag är 19-åringen Christoffer, "Totte", som är förtidsnominerad till stundande kortbane-VM i Shanghai (börjar i morgon) och redan nere på tider som pappa Pelle inte var i närheten av på sin tid.

- Och Sebastian är och nosar i hälarna, där får "Totte" se upp framöver, myser "Wickis", som gjorde upplänning av sig för 17 år sedan men hur gärna som helst gör dalmas av sig när tillfälle ges.

- Vi har stuga i Hjulbäck, dit åker vi så ofta vi kan. Hela familjen, betonar han.

Till skillnad från frugan Eva, som jobbar inom ett tyskt företag som säljare av teknisk utrustning inom sjukvården, så har Pelle efter att den aktiva tiden var över jobbat inom simningen. Länge som tränare i världens äldsta förening, Upsala SS, men under senare år som specialidrottslärare inom elitprojektet vid Celsiusskolan i Uppsala.

- Halva tiden som siminstruktör, andra hälften som samordnare för de 31 olika idrotter vi härbärgerar vid skolan, berättar han.

Han också jobb för simförbundet och där han är med i den tränargrupp för landslagen som finns på plats i Shanghai.

- Jag blev faktiskt uttagen dit innan Christoffer blev det. Men den åttonde augusti är min period över, då tar andra vid, berättar han.

Sedan familjen lämnade Med-väga för Skogstibble har förstås mycket hänt både inom och kring familjen.

- Men på det hela taget har det mesta på något sätt haft med simning att göra. Ett socialt arv med andra ord.

- Och minnena är förstås många. Och fler lär vi väl få tippar jag. Det finns ingen anledning sticka under stol med att både "Totte" och "Sebban" känns riktigt intressanta för svensk simning, säger Pelle.

Det stora målet är förstås OS i Peking 2008. Då är Christoffer 21, Sebastian 19.

- Och jag 47. Mycket lär väl handla om simning även för min del då, tippar han, BSS-fightern, som hade oturen att hamna lite i skymundan för klubbkompisen "Senan" Johansson på den tiden det begav sig.

Och som aldrig fick det där internationella guldet han så hett eftersträvade.

- Vi hade ett lag för guld vid OS i Moskva 1980. Men då fanns inte 4x100 meter frisim med på programmet. Så nu har jag som främsta meriter ett VM-brons och två EM-medaljer i lagkapp.

- Inte så dåligt det heller. Men ett OS-guld skulle förstås ha smällt högre, erkänner han.

Kanske kan någon av sönerna bidra med den saken istället.

Förhoppningar finns som sagt.

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons