Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idre/Särna lägger ner herrfotbollen

Annons

För fyra år sedan hade Idre/Särna SK både ett A- och ett U-lag. Går man sedan ytterligare några år tillbaka i tiden så fanns det tre A-lag i bygden. Det då det fanns lag i Drevdagen, Idre och Särna. Lägg därtill U-lag.

- Det är tråkigt att det blivit som det blivit, men vi hade det kämpigt med att få ihop ett lag redan ifjol, säger Jan "Skalman" Olsson.

- Vid matchen mot Orsa fick 14-åriga Malin Arnesson vara med för att vi skulle få ihop ett lag.

Problemmet för Idre/Särna är främst att de yngre fotbollsspelarna försvinner till Mora eller andra orter när de ska börja i gymnasiet.

- Därtill är det svårt att hitta nya spelare här. Som det känns är vi några gubbar och några ungdomar. Mest lider jag med killarna i 14-15 års åldern som inte får något lag alls att spela med, säger "Skalman".

I Idre och Särna finns en bred och fin ungdomsverlsamhet, men så fort spelarnqa gått ut högstadiet uppstår problemmen.

En lösning vore en mer tolerant syn på U-lagsverksamheten från förbundshåll.

- De äldre som vill motionera skulle kunna vara en stomme i ett U-lag med yngre spelare. Men juniorerna lämnar oss för andra klubbar.

- Kanske en lösning vore att juniorer kunde få spela med ett juniorlag i Mora till exempel och med vårt U-lag här hemma. Det eller att förbundet accepterar att en spelare kan representera ett U-lag och ett annat lag samtidigt. Det skulle kunna rädda vårt U-lag och se till att vi har ett lag för de som blivit för gamla för ungdomsfotbollen, för ett rent juniorlag blir det ändå för svårt att få folk till, funderar "Skalman".

Dalarnas verkliga långresenärer från Idre/Särna får i sommar motionsspela utanför seriesystemet och hålla tummarna för de duktiga ungdomslagen. Samtidigt finns det många lag som slipper den långa resan till Särna eller Idre.

Idre/Särna har ännu inte informerat Dalarnas fotbollsförbund, men kommer att göra det i dagarna.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons