Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idre/Särna ger sig inte

Annons

Utan U-lag blir gapet stort mellan ungdomslagen och seniorlaget.

- Vårt stora problem är när ungdomslagen lämnar sjumannaspel och ska bilda elvamanna lag i 14-års åldern. Då räcker inte ungdomarna till längre, säger "Skalman".

- Givetvis skulle vi helst av allt önska att vi kunde ha ett juniorlag eller ett U-lag, men när vi knappt får ihop till ett A-lag. Då är det inte mycket att göra.

Ett 20-tal spelare finns det att plocka bland för "Skalman" när det handlar om matcher.

- När skolorna börjar försvinner många spelare och då blir det betydligt svårare att få folk till träningar och matcher.

För Idre/Särnas del studerar fyra spelare i Borlänge, två i Stockholm och en i Torsby.

- Därför har jag varit tvungen att själv vara ombytt på de flesta matcherna och till och med fått spela en hel del, skrattar "Skalman".

Idre/Särnas åldersblandade A-lag har kanske inte rosat marknaden den här säsongen. Det började med seger mot Öna och ytterligare en seger blev det senast hemma mot Sollerön.

- När vi har våra bästa spelare hemma så kan vi ställa upp med ett riktigt bra lag, men tyvärr är det inte ofta som vi kan göra det, suckar "Skalman".

Idre/Särna ligger långt borta för de flesta lag. Få av motståndarlagen tänker på att den enda långresa de behöver göra, den får Idre/Särna göra vid varje bortamatch.

Älvdalen är den kortaste resan medan Vansbro är ligger längst bort.

Undertecknad minns själv känslan efter en match på den tiden det begav sig med Sollerön, när Idre/Särnas spelare fyllde bussen en vardagskväll för hemresa till Idre. En resa som imponerade. Några år senare har jag själv fått uppleva bortamatch med Idre/Särna mot Dalecarlia i Tällberg en tisdagskväll. Hemma igen långt efter midnatt. För unge Christer Magnusson från Flötningen återstår det fortfarande fyra mil när spelarbussen återvänt till Idre.

Samarbetet mellan Särna och Idre har utan tvekat räddat fotbollen i bygden. Varannan match och varannan träning sker i Särna och varannan i Idre. Två mycket bra fotbollsanläggningar och ett bra stöd i bygden gör att fotbollsledare som Yngve Arnesson och Jan Olsson orkar jobba vidare.

- Man vänjer sig vid avstånden när man bor häruppe, men det tycks inte förbund och andra lag göra. Ta till exempel domarfrågan. Jag dömer själv och då anses det för långt för moralagen att ta domare från Idre. Vi å andra sidan får ofta domare från Moratrakten, säger "Skalman".

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons