Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IBF Faluns tunga fall

Annons

På förhand hade 5-7 mot Helsingborg varit ett full acceptabelt resultat för IBF-herrarna.

Efter matchen var det dock med sänkta huvuden som hemmaspelarna gick omkring och grämde sig över en tappad seger.

IBF vann skotten med 32-23, hade fyra skott i stolpen, släppte in ett mål i numerärt överläge, tappade såväl 3-1 som 5-4 och fick dessutom ett mål bortdömt för hög klubba.

Sett till dessa fakta förstår ni att IBF Falun var ytterst nära att besegra "omöjliga" Helsingborg.

- Men Helsingborg är vassare än oss när chanserna dyker upp. Det är det som skiljer lagen åt, säger Bäck och fortsätter:

- Men trots att vi förlorade så ser vi att vi hänger med ett sådant bra lag som Helsingborg. Det ger oss styrka inför fortsättningen av kvalet, menar Bäck.

Slitvargen Bäck var en av IBF:s målskyttar i första perioden. En period där Helsingborg tog ledningen redan efter 13 sekunder, men där hemmalaget med en fartfylld och kreativ offensiv vände till ledning.

När just farten i spelet, passningstempot och rörligheten fungerade var IBF bättre än sina mer namnkunniga motståndare.

I de avgörande momenten visade dock Helsingborg iskyla och taktiskt kunnande.

Misstagen som hemmalaget bjöd på bakåt utnyttjdes obarmhärtigt och försvarsspelet i numerärt underläge var av högsta klass.

Trots fyra numerära överlägen blev det inga power play-mål för IBF.

- Tyvärr lyser vår orutin igenom lite grann. Vi har dem i säcken, men klarar inte av att knyta till. Men det här matchen var en otroligt bra värdemätare som visar att vi kan stå upp mot elitserielagen, säger tränaren Lena Birath.

De tre före detta Mora-spelarna i Helsingborg, Mattias Helgesson, Torbjörn Folkesson och Johan Skog, var tongivande och mest lyckosam var Torbjörn Folkesson som gjorde två mål och spelade fram till ett.

I Falun var backen Markus Johansson stabil i defensiven och strålande offensivt. Ett mål och två målpass från hans klubba.

Förstakedjan med Ted Åkerberg, Andreas Lundmark och Daniel Sjöö var trots elitseriemotstånd matchens bästa anfallsformation.

I morgon väntar Västerås på bortaplan, en match som kan bli oerhört betydelsefull i kampen om den andra elitserieplatsen.

Efter tre raka segrar och 25-8 i målskillnad har Helsingborg, som väntat, skaffat sig ett järngrepp om den första elitserieplatsen.

- Matchen mot Västerås känns viktigare för oss så nu är det gäller det att ladda om. Det är bara att tömma och glömma, säger Patrik Bäck.


IBF FALUN-HELSINGBORG 5-7 (3-2, 2-2, 0-3)

Första perioden: 0-1 (0.13) Torbjörn Folkesson (Mattias Helgesson), 1-1 (2.17) Andreas Lundmark (Ted Åkerberg), 2-1 (2.59) Markus Johansson (Kalle Berglund), 3-1 (11.47) Patrik Bäck (Markus Johansson), 3-2 (18.03) Tobias Blixt (Alexander Nede).

Andra perioden: 3-3 (2.20) Alexander Nede (Peter Olsson), 3-4 (12.39) Marck Lundberg, 4-4 (14.50) Ted Åkerberg (Markus Johansson), 5-4 (19.09) Andreas Lundmark (Ted Åkerberg).

Tredje perioden: 5-5 (1.19) Torbjörn Folkesson, spel fyra mot fyra, 5-6 (4.41) Tobias Blixt (Torbjörn Folkesson) spel fem mot fyra, 5-7 (6.39) Marck Lundberg, spel fyra mot fem.

Skott: 32-23 (14-7, 10-4, 8-12).

Utvisningar, Falun: 3 x 2 + 1 x 5. Helsingborg: 6 x 2.

Domare: Glenn Boström och Sven Hamrin, Stockholm.

Publik: 980.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons