Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I turbofart mot seger

Annons

Det är lätt att förstå Witasps känsloyttring. Bara att lyckas med bedriften att ha tränat fram en unghästtalang som kan hävda sig i kulltoppen i Sverige är en bedrift.

Får du sedan vara med och dansa med de stora elefanterna ute i Europa, har du dragit en vinstlott. Både som travtränare och hästägare.

Turbo Sunds inmarsch i europaeliten kom i och med segern i Europeiskt Treåringsmästerskap i Milano i september.

Att det var en lycklig mas som saluterade segern på San Siro-banan upploppet ner, inför en begeistrad italiensk publik, är också lätt att förstå. En uppskattad segergest som kan komma att upprepas i händelse av seger på måndag i storloppet Orso Mangelli.

En nyhet för Turbo Sund den här gången blir distansen 1 600 meter och att det krävs två heat samma dag för att lyckas ro hem det attraktiva förstapriset. Totalt körs två heat vars förstapris är drygt 200 000 kronor, medan finalsegern belönas med cirka 1,2 miljoner kronor.

- Två lopp samma dag tror jag inte bekommer Turbo Sund, eftersom han alltid återhämtar sig bra efter loppen, kommenterar Leif.

Turbo Sund fick fjärdespår bakom startbilsvingen. Kommentar?

- Det ser väldigt bra ut på förhand.

En annan stor nyhet för "Rättviksturbon" är att han tar flyget till Italien. Avresa i dag på eftermiddagen, medan hemresan sker på tisdag.

Allt för att vinna dyrbar tid och att Turbo Sund även ska ges möjligheten att kunna starta i Breeders´Crown-semifinalen nästkommande fredag på Romme.

- Om allt är okej vill säga, betonar Leif och fortsätter:

- Det ska bli spännande att se hur han tar flygresan, men jag har en klok häst så det ska nog gå bra.

Vad kostar flygresan?

- Planets totalkostnad uppgår till 49 500 euro, en summa som ska delas mellan fem hästar. Turbo Sunds flygbiljett kostar drygt 90 000 kronor, svarar Witasp.

I samma försöksheat som Turbo Sund startar Lutfi Kolgjinis Triton Sund och Face The Evil. "Ludde" har valt att köra Triton Sund, en häst som Witasp har stor respekt för.

- Triton Sund har imponerat på mig och han är nog värst emot.

Leif har en startsnabb häst och taktiken är given.

- Om allt känns bra blir det full laddning från start, avslöjar Leif Witasp.

Åtta finalplatser står på spel. Snabbaste försöksvinnare väljer finalspår först och därefter i fallande skala för inkvalade finalister.

- Jag vinner gärna båda loppen, hälsar en förväntansfull Rättvikstränare.

Håll med om att det finns fog för Leif Witasps optimism.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons