Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I segerduons skugga

Annons

Levi i finländska Lappland satsar hårt på den alpina världscupen som skyltfönster och till i höst kommer de finländska arrangörerna att ordna slalomtävlingar för både herrar och damer. Det mitt ute i ingenting, men just där finns ett fjäll och semesterort som trotsar det mesta. Sju fullsatta jätteplan landar varje dag i den finska vildmarken. I november kommer det att vara hysteriskt när de finska stjärnorna Kalle Palander och Tanja Poutiainen för första gången samtidigt kommer att tävla på hemmaplan.

Men i damklassen finns det inget hopp. Tar sig Janica Kostelic och Anja Pärson i mål, då tävlar de i en klass för sig själva. Möjligen utmanade av österrikiskorna Hosp och Schild.

Therese Borssén har nu etablerat sig i en grupp på fem-sex åkare som slåss om den tredje pallplatsen eller som är beredda om någon av stjärnorna skulle missa. Men då vet hon att hon själv måste åka perfekt.

- I dag var det inte helt perfekt. I det första åket fick jag inte den fart jag ville ha och jag är inte helt nöjd med mitt andra åk heller, summerade "Tessan" sin insats den andra tävlingsdagen i Levi.

Hennes tionde placering gör dock att hon är kvar i den allra finaste av seedningsgrupperna, den med de sju främsta åkarna.

För "Tessan" återstår nu enbart finalen i Åre och med ett bra resultat där stärker hon sin position inför nästa år. I slalomcupen rankas hon nu som sjua i världen.

Därför var det inte en helt nöjd "Tessan" som lämnade Levi. Sexa är okej, men hon har fått smak på prispallen och det är dit hon vill igen, helst redan i Åre.

Borlängetjejen Malin Hultdin hade helt andra målsättningar än "Tessan" och Anja. Där gällde det att vara bland de 30 främsta efter första åket och få köra åk två.

Det lyckades Malin precis med, 29:a och åk två var säkrat. Ett bra andra åk lyfte upp henne till en slutlig 23:e placering och åtta nya världscupspoäng att läggas till de 15 som hon plockade på fredagskvällen.

Hennes lillasyster Kristina missade därmed precis att kvala till det andra åket, "Krickon" blev nu 31:a.

- Det är kul att vi nu har så många svenska åkare som är med och krigar och de satsar verkligen för fullt, säger damtränaren Jörgen Nordlund.

- När det gäller "Krickon" ska man inte tala om otur. På fredagskvällen var hon 30:e och hade då marginalen på sin sida.

Men det stora glädjeämnet var Anja Pärson som tog sin sjunde seger för säsongen och sin 33:e totalt. Trots ett ömmande knä kunde hon genomföra tävlingen.

Anja Pärson avser nu att köra hela världscupavslutningen i Åre.

- Det är en möjlighet att få testa det helt nya störtloppet inför VM, förklarar Anja Pärson.

Janica Kostelic räknar däremot med att ta det lugnt och avstå störtloppet i Åre för att koncentrera sig på de tekniska grenarna och att det ska räcka för att säkra slutsegern i den totala världscupen.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons