Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I schottistakt mot OS-final

Annons

- Vi vill inte ha dem rättvända med fart. Vi ska försöka att få dem att inte vända upp. De har många bra offensiva spelare, så det gäller att vara välorganiserade, säger högerbacken Sara Larsson, som förmodligen får nöjet att dra med Umeå IK:s brasilianska anfallsstjärna Marta ut på dansgolvet.

- Hon är mycket duktig med bollen och är riktigt snabb.

När Sverige mötte Brasilien i VM-kvartsfinalen i fjol lyckades svenskorna perfekt med taktiken - att pressa tillbaka brasilianskorna på sin egen planhalva, där de är som sämst.

- Att vi lyckades komma rätt i organisationen i den matchen är skönt att ha med sig in i den här, menar Larsson.

Målvakten Caroline Jönsson fick aldrig spela mot Brasilien eftersom hon fått behandling med morfin strax före matchen på grund av svåra magsmärtor. Men det hon såg av matchen tar hon gärna med sig till måndagens OS-semifinal.

- Då spelade vi enligt instruktionsboken. Vi har kapacitet att göra likadant igen.

I VM fick hon inte möta stjärnan Marta, men det fick hon för bara några månader sedan, i allsvenskan, då Umeå slog Jönssons Malmö FF med 4-2.

- Hon gjorde ett mål på mig, så nu vill jag ha revansch, säger Jönsson.

- Men jag hoppas att hon inte kommer så långt som till mig. Gör hon det så ska jag ta bollen.

Jönsson tycker själv att hon fick en trög start i OS, men att hon kommit in i det mer och mer.

- Jag började lite risigt, men har blivit bättre och bättre. För hela laget var det lite trögt i början. Det är konstigt att det i varje mästerskap blir likadant. Nu börjar vi få samma känsla i truppen som vi hade i VM. Vi fick det efter Nigeriamatchen. Så nu känns det bara förväntansfullt.

Den svenska anfallsstjärnan Hanna Ljungberg är också på det klara med vad som gäller, om det ska bli final i Aten på torsdag.

- Hemligheten är ett aggressivt försvarsspel och att stressa dem till misstag. Och så ska vi försöka att utnyttja deras svagaste lagdel, den defensiva, genom att löpa mycket för att kunna dra isär deras backlinje. Om vi inte lyckas med den taktiken får vi det tufft. De har blivit bättre, framför allt fysiskt, sedan VM.

Hanna Ljungberg korsbandsskadades i januari och var inte tillbaka i spel förrän i juli. Hon har nu spelat tre OS-matcher på i stort sett 100 procents kapacitet.

- Jag har blivit lite trött på slutet, men jag springer hellre järnet i 70 minuter än är småloj i 90. När jag är på plan orkar jag ta de löpningar jag vill. Och knät har hållit. Det är ett drömscenario, säger hon och fyrar av ett jätteleende.

Genom att vara i semifinal får svenskorna spela åtminstone en match i Aten - guld- eller bronsmatch. - Vi vill ha säkrat medalj redan i morgon, så det är bara ut och ösa, säger Hanna Ljungberg.

(TT)

Svensk schottis blir det alltså.

(TT)

Ingela Ahlberg

TT

Mer läsning

Annons