Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Bjursås råder ingen ledarbrist

/
  • Ingegerd Grenfeldt är framme och inspekterar bollen när Bjursås gymnastikledare leker
  • Carolin Henriksson, iklädd en mask, gör sig klar att räkna när gymnasterna leker
  • Maria Signell gömmer sig bakom en madrass under gymnasternas
  • Ett moment i lekarna var att lagmedlemmarna skulle knyta fast sig i varandra och sedan förflytta sig ut i pulkabacken.
  • Promenaden ut till pulkabacken, med de olika lagen hopsurrade i varandra, genererade massor av skratt.
  • Anneli Johansson och Ingegerd Grenfeldt tror att det är lättare att få folk att engagera sig ideellt på en mindre ort som Bjursås.

Ungdomar som ber om att få bli ledare. Låter som en utopi för många idrottsföreningar men det är verkligheten för Bjursås IK:s gymnastik.
– Jag tror att det är lättare att få folk att engagera sig när man bor på en mindre ort, säger Anneli Johansson, gymnastikens ordförande.

Annons

DT kontaktade Dalarnas Idrottsförbund för att få tips på lämpliga föreningar att lyfta fram när det gäller ledarrekrytering. Svaret kom snabbt: "Bjursås IK gymnastik säger själva att rekrytering av ledare inte är något problem".

Tidningen åkte därför till Bjursås för att besöka gymnastikens årliga kickoff med ledarna. På schemat stod en rad lekar för att stärka gemenskapen, men även julklappsspel och korv med bröd.

– Det här är en av höjdpunkterna, att ha en kickoff med alla ledare. Vi brukar ha detta en gång per år, med lite olika upplägg varje gång. Det är kanske tack vare aktiviteter som denna kickoff som gör att de trivs så bra att de vill fortsätta som ledare. Tävlingsinstinkten kommer fram, alla är riktiga vinnarskallar eftersom alla har tävlat i gymnastik tidigare, säger Anneli Johansson.

Här ligger lite av "hemligheten" bakom att Bjursås IK:s gymnastik har gott om ledare. De som själva har varit aktiva gymnaster fortsätter sedan inom klubben som ledare, som ett idrottsligt litet kretslopp.

– Många som tidigare har varit gymnaster och flyttat härifrån för att sedan flytta tillbaka tar upp gymnastiken igen. Det tyder på att vi har gett dem något viktigt och det bör ge oss lite kredit, säger Agneta Göransson, som tidigare var ordförande i Bjursås IK Gymnastik under ett 30-tal år.

Tillsammans med Ingegerd Grenfeldt utgör hon veteranerna i ledarskaran, som har ett åldersspann mellan 13 och 71 år.

– Flera av de som vi tränade som knattegymnaster när de bara var fyra år gamla har nu blivit ledare. Vi kallade oss tidigare för gymnastikmammorna, men nu har vi snarare blivit gymnastikmormödrarna, säger Ingegerd med ett skratt.

Ledarna hade kunnat vara ännu fler, men de allra yngsta ungdomar får stå på tillväxt ett tag.

– De brukar få börja när de är 13, 14 år. Jag tror att de tycker att det känns kul att få vara med och hjälpa till vid så ung ålder. Det är det som är det allra roligaste, själva gemenskapen, tycker Linda Signell, ledare för RM-gruppen.

– Många kommer till oss och frågar om de får börja som ledare. Då är det dumt att säga nej till dem, säger Ingegerd Grenfeldt.

Vad är hemligheten bakom att just ni är så framgångsrika när det gäller att rekrytera ledare?

– Det har absolut att göra med att det är en så pass liten ort. Dessutom är det viktigt att vi gör gemensamma aktiviteter, som den här kickoffen. I och med att allt är ideellt får ledarna "betalt" i form av aktiviteter i stället. Jag tror att det nästan är bättre att göra en gemensam resa än att betala i pengar, tycker Agneta Göransson.

– Många gamla gymnaster väljer att flytta tillbaka hit när de ska bilda familj och ser sedan till att deras barn börjar med gymnastik. Sedan ser vi till att alla ledare är lika mycket värda, oavsett och man tränar de äldsta eller de allra yngsta, säger Ingegerd Grenfeldt.

Detta håller Annelie Johansson med om.

– Jag tror absolut att det är lättare att få folk att engagera sig när man bor på en mindre ort. Alla känner alla här och som ung umgås man både i skolan och på gymnastiken. Vi som är här i dag har vuxit upp med gymnastiken, säger hon.

Vad är det roligaste med att vara ledare?

– Att se alla glada barn. Det är de som vi får all energi av, säger Anneli Johansson.

Mer läsning

Annons