Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska det gå för Falu BS?

Annons

Kammaråklagare Gun-Britt Ström hävdar att det är Berggren som haft det avgörande inflytandet över föreningens ekonomiska frågor. Han har bland annat attesterat felaktiga reseräkningar och deklarationer, och riskerar nu ett fängelsestraff på mellan sex månader och sex år.

- Jag har bara gjort mitt bästa. Hade alla andra också gjort det hade vi inte suttit här i dag, säger Jan-Åke Berggren, som varit aktiv i föreningen sedan 70-talet. Under den tid som skattemyndigheten undersökt, alltså 1997 och 1998, var han sportchef och vice ordförande.

Som sportchef förhandlade han fram kontrakt med spelarna, både vad gäller förmåner och lön.

- De ryska spelarna kräver av tradition att löner avtalas netto. Man är bara intresserad av vad man får i handen, säger Berggrens advokat, Hans-Peter Brattberg.

11 000 kronor var skulle de ryska spelarna Valeri Grachev och Sergei Obuhov få varje månad, netto. Men överenskommelsen innebar att 7 000 kronor utbetalades varje månad, medan de övriga 4 000 kronorna betalades ut i klumpsummor några gånger under året, då föreningen hade råd.

- Bandy är en fattig sport och ibland låg vi riktigt långt efter. Det var då de omtalade presentkorten användes, säger Jan-Åke Berggren.

Eftersom föreningens dåvarande ordförande, Per Frykholm, även var chef för Hemköp Svalan, erbjöd han en akutlösning när spelarna väntat länge på utebliven ersättning. Presentkort på Hemköp skulle ges som betalning, och Falu BS hade sedan 30 dagar på sig att betala för dessa.

Men Jan-Åke Berggren tyckte inte att det såg så bra ut att ge presentkort som betalning, så i stället löste han in dem och gav kontanterna till Obuhov och Grachev.

Något kvitto skrevs aldrig, och Berggren uppger att han litade på att andra skulle se till att affären bokfördes som den skulle.

Över huvud taget hävdar Jan-Åke Berggren att de felaktigheter som skatterevisionen visar, har uppstått på grund av okunskap.

- Falu BS bandy har växt för fort med de sportsliga framgångarna. Under tiden 1997 och 1998 var det stora brister i organisationen och fel personer som skötte rutinerna. Men man har inte vetat att man redovisat felaktigt.

Åklagaren och skattemyndigheten hävdar motsatsen. Föreningen, under inflytande av dess "starke man" Jan-Åke Berggren, har enligt åtalet betalat ut bruttolöner och förmåner med sammanlagt 1 533 757 kronor för lågt belopp. Därmed har man sluppit undan skatt på 480 935 kronor.

Berggren har attesterat dessa felaktiga deklarationer, men hävdar att han utgick ifrån att de var riktigt upprättade av den bokföringsansvarige.

- Jag var tvungen att attestera deklarationen och skicka in den, annars hade den blivit försenad. Vår ekonomiansvarige tog ju aldrig tag i det, säger han.

Enligt Berggren växte högarna med obetalda fakturor på kansliet under slutet av 90-talet. Den ekonomiansvarige gjorde inte sitt jobb, menar Jan-Åke Berggren.

- Jag var ju den enda som fanns där i verkligheten. Så jag fick ta en del beslut, attestera reseräkningar och prioritera räkningar.

När det gäller löneutbetalningarna till de ryska spelarna så bokfördes de från början som "arvode spelare". Sedan byttes kontonamnet till "inköp av material"...

- Det hade jag ingen aning om. Jag är minst sagt förvånad, säger Jan-Åke Berggren, som menar att han inte har haft något ansvar för bokföring och ekonomi.

Förhandlingarna fortsätter under tisdag, torsdag och fredag. Under veckan ska bland annat den ekonomiansvarige, kanslipersonal, styrelsemedlemmar och spelaren Sergei Obuhov höras.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons