Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur fixar vi motorsportens återväxt?

Annons

Nåja, det gäller att försöka ha lite perspektiv på det hela. Går vi tillbaka till Gustav II Adolfs och Karl XII:s storhetstid, några decennier tillbaka, var Sverige ytmässigt betydligt större än nu.

Tittar vi tillbaka så långt, hade vi faktiskt fem "svenskar" från den tiden med bland de åtta främsta i rallyt - tre finländare, en norrman och en estländare.

Det enda vi nu egentligen behöver göra är att kräva våra gamla gränser tillbaka!

Går inte det, borde vi väl kunna värva några av de etablerade förarna från våra grannländer. Grönholm talar utmärkt svenska redan, så han borde ju vara självskriven. Och Petter Solberg förstår det mesta vi säger.

Tyvärr lär ingen av dessa galna idéer vara realiserbara. Men kanske är en tredje idé inte så galen. Den som heter SMS Challenge, och som bilsportförbundet dragit igång. Tanken att försöka fixa resurser så att den svenska återväxten inom motorsporten ska ha ekonomiska möjligheter att nå ända fram.

Fast även här hänger det på oss i allmänheten att hjälpa till. Ska de 20-30 miljoner per år plockas in, som SMS Challenge tänkt sig, krävs att vi alla hjälper till att köpa lotter, SMS Challengeprylar och att företagen utnyttjar de sponsorfördelar som erbjuds.

Då kanske vi kan få den återväxt som behövs, för att intresset för den fyrhjulsdrivna motorsporten inte ska falna.

Tyvärr handlar motorsport om pengar - och där ligger Sverige på efterkälken. Att vara en bra förare är en sak. Men det finns många bra förare runt om i världen - och då är det bara de som kan skapa resurser som får chansen.

Det är tråkigt att det är så. Men så är det!

Skulle också vara kul om någon av de svenska biltillverkarna ville satsa på att ta fram en rallybil av klass. Både Volvo och Saab har fordon som skulle kunna duga som utgångspunkt. Men tyvärr, ska man få fram en VM-bil handlar det nog inte om miljoner, snarare miljarder.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons