Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huliganligorna har splittrats

Annons

Det har länge funnits "klackar i klackarna". De mest hårdföra supportrarna, främst i storstäderna, bildar så kallade firmor.

Det var när AIK och IFK Göteborgs firmor drabbade samman i en park i Stockholm den 29 juli som en 26-årig man ur Göteborgsfalangen Wisemen blev svårt misshandlad och senare avled.

Polisen rubricerade inledningsvis brottet som mord, men det ändrades i förra veckan till grov misshandel. Jakten på gärningsmännen, av allt att döma tillhörande någon av Black Armys undergrupperingar Firman boys eller Young boys, har pågått sedan dödsfallet inträffade.

- Frågar du mig så tillhör inte de skyldiga firmans kärna, snarare någon eller några som har velat visa framfötterna, säger supporterklubben Smokinglirarnas ordförande Mikael Skogqvist.

Den åsikten delar flera andra supporterledare som för TT också berättar att sprickorna inom firmorna blivit så stora att grupperingarna håller på att splittras.

- Det är de mest tongivande som har fått nog och lägger av, säger den före detta Djurgårdshuliganen Patrik Asplund.

- Jag har talat med flera av killarna inom Järnkaminernas firma som sagt att organisationen - som i och för sig inte är så väldigt organiserad - håller på att lösas upp efter det som hänt. De har fått nog.

- Det är färdiglekt, som de säger, berättar Asplund som i dag jobbar inom Djurgården Fotboll, men som under 1980- och 1990-talen sympatiserade med nazismen och var en av Blue Saints värstingar.

Black Armys ordförande Jimmy Wallingstam:

- Jag tror att de som är lite äldre kommer lägga av helt. Jag träffade några av dem i Norrköping och de är jävligt nojiga.

Händelsen i Högalidsparken är bara en i raden av brutala uppgörelser mellan falangerna den senaste tiden.

För ganska exakt ett år sedan misshandlades en Hammarbysupporter med järnrör och hamnade i koma.

Tolv göteborgare riskerar åtal och fängelse för incidenten.

- Eftersom många av de här killarna är vanliga Svenssons och inte alls några karriär-kriminella vill de inte längre vara med. En tydlig signal är att man nu ser hur flera av dem börjar visa klubbtillhörighet, tar på sig matchtröjor och kommer till klacken i stället för att bråka, säger Andreas Johansson.

Även Järnkaminernas ordförande Mats Jonsson har varit i kontakt med ligister som väljer att byta sida.

- De vet att de har gått över en gräns. Och helt klart är att de som blir kvar i firmorna får betydligt svårare att rekrytera, men att det innebär slutet för firmorna går inte att slå fast, säger han.

Firmornas så kallade hederskodex och regler som bland annat säger att vapen och tillhyggen inte är tillåtet och att personer som slagits till marken inte får röras, har inte efterföljts. Göteborg i fjol och i Högalidsparken för en månad sedan är två exempel på att de så kallade "snygga fajterna" blir färre.

- Det är en konstig värld, men de vill att det ska gå schyst till - knytnävar och inget annat. Men så är det någon som blir rädd och plockar fram ett vapen och då är det plötsligt tillåtet för andra att följa efter.

- Många inom firmorna gillar inte den utvecklingen, säger Mats Jonsson.

MATHIAS GURESTAM/TT

Mer läsning

Annons