Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppsan Kajsa

Annons

Det var en klart förvandlad Kajsa som kom till start i Lausanne. Hon hoppade mycket självsäkert i sin tredje utomhustävling för säsongen. Tog alla höjder upp till två meter i första hoppet. Två meter blev det först i andra hoppet - och med det hade hon vunnit den stjärnspäckade tävlingen.

Sedan beordrade hon upp ribban på nya svenska rekordhöjden 2.02. Tidigare har hon ett antal gånger under 2000 lyckats ta sig över 2.01. Men nu tog hon 2.02 utan några som helst problem - faktiskt med en viss marginal.

Därpå åkte ribban upp på 2.04. Även där hade hon två hyfsade bra hopp - och så i det tredje gled hon över. Därmed är hon, om hon kan hålla den form hon nu har, Sveriges absolut största medaljhopp till EM.

Förra sommaren noterade Falu IK:s Susanna Kallur tider under 13 sekunder på 100 häck vid elva tillfällen före DN-galan i mitten av juli. I år har hon det kärvare - men på Golden League i Lausanne i går kväll tog Sanna ett steg i rätt riktning. Blev fyra i B-finalen på 13.05 - näst bästa resultatet för henne i år.

- Det är i varje fall ett steg i rätt riktning, menar hennes tränare Bengt-Erik Blomkvist. Ett klart mycket bättre resultat än det hon presterade i Oslo. Det var skönt att hon fick det här resultatet som ett kvitto på att hon är på rätt väg.

En som gjorde sitt bästa resultat för året var segrarinnan i A-finalen - amerikanskan Gail Divers. Utan att verka förta sig vann hon på världsårsbästatiden 12.40.

Tider som Susanna är långt ifrån idag. Och hellre än att få fortsätta att springa B-finaler, avstår Susanna att springa nästa Golden Leaguetävling, den i Rom.

- Det är bättre att Susanna får två veckor på sig att i lugn och ro hårdträna, menar "Benke". Så kanske hon kommer i form lagom till EM.

Det betyder att Susanna avstår tävlande fram tills den 16 juli, då hon springer DN-galan på Stockholms Stadion.

- Sen räknar jag med att hon kommer att tävla i Karlstad den 25:e juli, säger "Benke".

Några tider under 13 sekunder törs han dock inte utlova.

- Det kan svänga mycket i de här åldrarna, menar han. Susanna har utvecklats väldigt fort i många år. Det är inte alls märkvärdigt om hon får en period när hon inte utvecklas resultatmässigt. Men det kan svänga fort.

Totalt var fyra svenskar i farten i Lausanne. Robert Kronberg sprang B-final i herrarnas 110 häck - och hamnade bland de sista, trots årsbästa 13.46. Vann heatet gjorde blott 18-årige kinesen Liu Xiang, som satte både asiatiskt rekord och juniorvärldsrekord med 13.12.

A-finalen vanns av kubanen Anier Garcia på 13.03 - nytt världsårsbästa.

Patrik Kristiansson, stavhopp, fanns också på plats i Lausanne. Patrik hoppade nytt årsbästa med 5.60, men hade lite problem både med tekniken och tiden, och fick finna sig i en blygsam placering sedan konkurrenterna hoppat strömhopp över 5.70.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons