Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopplöst för Falun även 2004

Annons

I det preliminära världscupprogrammet för backhoppning, fanns Falun med som arrangörsort den 3 mars 2004.

Men i helgen, i samband med att världens backhoppshöjdare samlades i Falun, bestämdes det att Sverige och Falun får fortsätta att stå utanför.

Det som främst ligger Sverige i fatet är saknaden av tillräckligt bra hoppare, som kan vara med och kvalificera sig för en final i en världscuptävling.

- I det läget tyckte de att det var bättre att Falun satsade på en Continental Cup-tävling. En cup det ska satsas hårdare på kommande säsong, säger Kaj Hansson.

- Där kommer våra hemmahoppare att finnas med, vilket är positivt. Flera av dem ska kunna ta sig till final också. Marknadsför vi tävlingen på rätt sätt ska vi kunna locka en stor publik också, fortsätter skidspelsbasen.

Men en Continental Cuptävling går naturligtvis inte på långa vägar att jämföras med en världscuptävling.

- En världscuptävling i backe är massmedialt viktigt. Och visst, jag/vi ville ha en världscuptävling. Men jag tycker ändå att det är positivt att vi får en backtävling under skidspelen, säger Hansson.

När kommer Sverige och Falun tillbaka som världscuparrangör?

- Det är många som vill ha tillbaka Sverige på backarenan, så den tiden kommer. Men först måste vi nog visa att publiken vill komma. Då måste vi få fram hoppare som kan ta sig till en final, menar Kaj.

När Svenska Skidspelen kommer att avgöras nästa säsong är inte heller klart.

I det preliminära programmet ska tävlingarna avgöras den 21-22 februari, men då krockar skidspelen med alpina världscuptävlingar i Åre och skidorienterings-VM i Åsarna samma helg.

Något som gör det aktuellt att byta helg.

- Jag har pratat med Rolf Hammar, Vasaloppsgeneralen, och vi är rörande överens om att Skidspelen inte ska krocka med Vasaloppet, vilket gör att helgen den 6-7 mars faller bort, säger Hansson och fortsätter:

- Den 28-29 februari är inte heller bra, för då krockar vi med Tjejvasan och Öppet Spår. Vi vet att det är en stor del av vår publik som på något vis är inblandade i de arrangemangen.

Vad återstår då?

- Ett tänkbart alternativ skulle kunna vara den 13-14 mars, vilket skulle göra att det blir sent på säsongen igen. Men vi får se var vi hamnar.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons