Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopplöst

Annons

Den svenska delegationen, och allra främst Björn Lundqvist, på plats i Slovenien, har de senaste dagarna jobbat hårt för att Falun skulle återföras på backhoppningens världscupprogram.

Men utan resultat.

Kommittén var helt överens om att tävlingsprogrammet, där Falun inte fanns med, skulle ligga fast.

- Alla röstade emot vårt förslag och jag tycker att det är tråkigt att det blivit på det här viset, säger en besviken Mats Årjes, Svenska Skidförbundets förbundsdirektör.

Det är inte första gången som Faluns vara eller inte vara som världscuparrangör i backhoppning är uppe för diskussion.

Många röster har genom årens lopp höjts för att Falun skulle bort.

Mellan åren 1994-1998 hamnade Falun exempelvis utanför världscupprogrammet vid fyra tillfällen, för att i sista stund plockas tillbaka efter hårda påtryckningar.

Men i tisdags kväll slogs dörren igen - definitivt.

- Tiden var tydligen kommen, Faluns förtroende som arrangör är för stunden förbrukat. Med tanke på hur diskussionerna gått, får man väl ändå säga att det inte var direkt överraskande. Men trist är det, säger Mats Årjes.

Att hamna utanför världscupprogrammet kan i en förlängning innebära att det tar tid för Falun att komma tillbaka.

- Beslutet är inte permanent. Vi får jobba hårt för att Falun snabbt kommer tillbaka, varför inte redan till säsongen 2003/04? säger Årjes.

Vad tror du mest låg Falun i fatet?

- Att ingen svensk hoppare återfinns i världseliten, det låga publikintresset och att igen svensk hoppare tog sig till finalomgången i hemmatävlingen. Men det är mina egna spekulationer.

Hur skadar det här Falun som arrangörsort tror du?

- Inte mycket. Inom längd har exempelvis Falun en orubbat hög status som världscuparrangör.

Skidspelsbasen Kaj Hansson beklagar djupt att Falun förlorat världscuptävlingen i backe:

- För kommunen och Svenska Skidspelen är det viktigt att ha en världscuptävling i backe varje år. Nu står vi utan och vad det får för betydelse framöver får vi väl se. Men för underhållet och utvecklandet av själva backarna är det inte bra.

Vad tror du måste göras för att Falun och Sverige ska få tillbaka sin världscuptävling i backe?

- Att Sverige visar de bestämmande inom FIS och andra att man är villiga att satsa stort på sin backhoppning. Skidförbundet måste satsa och de måste också snabbt bestämma sig för att göra det. Talangerna finns, men nu handlar det om svensk backhoppnings överlevnad, slutar Kaj Hansson.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons