Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppen från Holmen

Annons

- En otroligt bra insats. De fyra killarna presterade åtta stabila och riktigt bra hopp. Otroligt starkt gjort att besegra så stora hoppnationer som Tyskland och Japan, berömmer den svenske ledaren Nils-Olof Westberg.

Hur kan det vara möjligt för Sverige att med så få hoppare nå så långt?

- Jag önskar att jag kunde säga att det var frukten av en långsiktig och målmedveten satsning av skidförbundet, men tyvärr är det inte så. De resultat som presterades i dag måste vi tacka två ambitiösa och hårdsatsande klubbar - Holmens IF i Falun och Friska Viljor i Örnsköldsvik, säger Nils-Olof Westberg.

Tre av de fyra hopparna i det svenska laget kommer från Holmen, den fjärde hoppar för anrika Friska Viljor.

- Det känns otroligt inspirerande att hoppa i det här laget. Samtliga killar satsar ambitiöst och vi har roligt tillsammans. Dessutom har vi bra ledare som sporrar oss, säger Johan Eriksson som hoppade bäst i det svenska laget och nådde som längst 111,5 meter.

Svensk backhoppning har äntligen fått fram framtidsmän som Andreas Arén, Beznik Gashi och Johan Eriksson från Holmen samt bröderna Jakob och Isak Grimholm.

När får vi se dem tampas med världseliten i backhoppning?

- Hoppas att ansvariga inom skidförbundet inser vilken kapacitet de här killarna har. Nu måste förbundet rycka in och satsa pengar. Klubbarna FV och Holmen orkar inte bära en sådan satsning själva, säger Nils-Olof Westberg.

Tävlingens suveränaste hopp presterade Österrikes 17-årige superstjärna Thomas Morgenstern som satte nytt backrekord med 119,5 meter i tävlingens sista omgång - ett hopp som förde upp Österrike till guldplats med futtiga 0,4 poängs marginal till silvermedaljörerna Slovenien.

Finland vann bronskampen i konkurrens med Norge.

- På lördag har de svenska hopparna en ny chans att ställa till med rolig överraskning när den individuella tävlingen avgörs.

- Vi satsar allt och sedan får vi se hur långt det räcker. Hur som helst skall vi överträffa de placeringar som vi nådde förra året då bäste svensk hamnade på 26:e plats, säger Johan Eriksson.

OVE BYSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons