Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på (nytt) guld

Annons

Det var i tyska Füssen som Sverige tog JVM-guld. Hittills det enda som Småkronorna mäktat med under alla år.

Med i laget fanns Morakillen Håkan Nordin, som inför säsongen 1980-81 lämnade Dalarna för Karlstad och Färjestad.

- Vi hade ett härligt gäng, minns Håkan. Kjell Dammberg var tränare och tack vare att vi hade så många skickliga killar i laget gav han oss ganska fria tyglar.

En av dessa skickliga spelare var Håkan. Han blev nominerad som en av två backar i det all star team som togs ut efter turneringen.

- Visst var det hedrande att komma med, allra helst om man tittar på vilka som var med året innan, säger Håkan och nämner namn som Larionov, Krutov och Loob.

I finalen 1981 besegrades dåvarande Sovjetunionen med 3-2. En av målskyttarna var: Håkan Nordin.

-Ja, jag lyckades göra mål. Annars så är det starkaste minnet att hallen vi spelade i hade en öppen kortsida. Det yrde in snö och det passade oss bra mot ryssarna.

Nordin är noga med att påpeka att det krävs flyt för att gå hela vägen. Och inte minst måste mannen längst bak ha en bra turnering.

-Det var stenhårt i finalen och visst hade vi tur. Sedan hade vi Lasse Eriksson (Brynäs) i mål och han tog det mesta.

På frågan hur många mål och assist Håkan noterades för under JVM-turneringen, kunde han inte ge något riktigt svar på.

- Det ringde en journalist nyligen och han nämnde något att jag toppade assistligan. Själv har jag ingen aning, jag har aldrig brytt mig om att lägga sånt där på minnet.

Nordin och hans lagkamrater är historiska efter guldet 1981. Det året var för övrigt en riktig lyckosäsong för den unga masen.

- Samma år vann jag SM-guld med Färjestad, så det blev rena bingon.

Det blev ytterligare två SM-guld med Karlstadsklubben. En annan höjdpunkt i karriären var då Nordin fick vara med och spela upp Frölunda till elitserien.

Den meritmässigt största framgången är från OS i Sarajevo 1984. Tre Kronor tog brons. Något VM fick han dock inte spela.

Han har tränat Grums i division 1 och allsvenskan och har även gjort en avstickare till Norge. Nu nöjer han sig med att träna Grums U16-lag, där sonen Fabian spelar.

Till vardags jobbar Håkan som annonssäljare på NWT i Karlstad, där han varit bosatt i många år. Ibland åker familjen upp för att hälsa på släkten i Mora. Så skedde i helgen och då passade Håkan på att se Sverige-Tyskland.

- Det var för att grabben skulle få se JVM.

Han fick se ett stabilt Sverige stundtals spela ut Tyskland och förhoppningarna om en framgång bör ha ökat.

-Jag hoppas verkligen att det blir medalj, sedan återstår det att se vad det blir för valör, säger en av 1981 års guldmakare.

Det bör poängteras att intervjun gjordes innan Sveriges kvartsfinal.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons