Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp mot stjärnorna

Annons

Hon var bara 16 år då hon lämnade föräldrahemmet i Mora. Under tre år studerade hon på elitidrottsgymnasiet i Strömsholm, innan flyttlasset gick mot den svenska huvudstaden.

- Jag bodde på Värmdö ett tag, men numera bor jag och min pojkvän Pontus utanför Tullinge, i Grödinge. Vi bor på en nybyggd ridanläggning som en irländare driver, så här finns alla möjligheter, berättar Jenny.

Som så kallad yong rider har hon varit med i ett flertal SM. Tyvärr har den riktiga topplaceringen uteblivit från mästerskapen.

- Jag har väl några tiondeplatser, säger hon.

Sin karriärs absolut största framgång kom i påsk, då hon i Scandinavium fick rida final inför närmare 10 000 åskådare.

- Det var en internationell tävling och otroligt stort att få vara med där. Jag kom nia och var tredje bästa svensk. Jag är jättenöjd med den tävlingen och det var väldigt viktigt för framtiden att få den rutinen, menar Jenny.

Inte minst inför äventyret som väntar i slutet av den här månaden.

- Jag har blivit uttagen av förbundet att få åka till Holland och tävla. Vi blir borta mellan den 19-28 maj och det är första gången som jag tävlar utomlands.

Hon hoppas på bra resultat och att få den internationella rutin som krävs för att ta henne och nioåriga stoet Tulip Rose mot högre höjder längre fram i sommar.

- Målet är EM i Schweiz i början av juli. Men då gäller det att man presterar jämna och bra resultat, att man är med i toppen, under tävlingarna i Holland. I SM, som avgörs i juni, siktar jag på topp fyra. Det är ju fyra ekipage som blir uttagna till EM.

Hela hennes liv kretsar kring hästar. Rider och sköter hon inte sina egna hästar, rider hon andras. Dessutom är hon utbildad instruktör.

- Jag är C-utbildad och jobbar här på Rundstens gård, som anläggningen heter.

Att vara målinriktad ung ryttare på väg uppåt innebär ett dygnet runt-jobb.

- Ja, så är det. Jag har knappt tid att sova, skrattar hon. Det är 24 timmar om dygnet som gäller och nu försöker jag även ragga sponsorer så att jag ska ha råd att tävla utomlands. Vill man bli bäst får man jobba hårt för det, konstaterar hon.

Pojkvännen Pontus Westergren träffade hon - ja, var tror ni? - i hästhagen, förstås.

- Han har ridit i seniorlandslaget, berättar 20-åringen från Mora.

Och till landslaget, dit siktar även Jenny Berglund.

- Mitt mål är att nå världseliten och att jag någon gång ska få tävla i OS och VM, säger hon.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons