Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon siktar på guld

Annons

Inför den här säsongen var det JVM som var "Tessan" och landslagsledningens målsättning. Men att det fanns förhoppningar visade man med att placera henne i det alpina B-landslaget. Det fanns redan då några som menade att hon hörde hemma i A-laget. I det tysta ifjol tog en fjärdeplacering i JVM.

Hon anslöt till landslaget i Park City några dagar efter det att de andra tjejerna kommit dit.

- Det var en lång resa och jag kom sent på kvällen när de andra sov. På morgonen låg det en lapp instucken under dörren. Där hade Anna Ottosson skrivit att jag var välkommen och att de gått ut och shoppat.

- Då försvann nervositeten och jag kände mig välkommen i gänget från första stund.

När det var dags för debut i världscupen i slalompremiären i Park City blev det en liten skräll. 13:e placeringen var betydligt bättre än vad de mest optimistiska förhoppningarna andades.

I Megeve fanns det sedan lite större förväntningar på Rättvikstjejen.

- Då verkade det som om hon började fundera och trodde att det skulle fixa sig utan full satsning, säger dambasen Glenn Westerlund.

Resultatet blev att "Tessan" misslyckades med att kvala till det andra åket och insikten att vill man nå dit, måste man satsa fullt.

I slutet av januari kom världscupen till Maribor i Slovenien.

Där handlar det inte om höga alper, utan om ett skogsklätt berg med bra fallhöjd, en hederlig gammal stollift och en underbar idrottsarena med en entusiastisk publik. Ifjol alltför entusiastisk då kroatiska fans kastade snöbollar mot Anja och de andra stjärnorna.

Snöbollar slapp "Tessan", men närheten till den entusiastiska hemmapubliken fick hon uppleva då i januari. I ett skönt tumult fick hon för första gången kliva upp på podiet som nia.

Två veckor senare upprepade hon placeringen i tyska Zwiesel, på gränsen till Tjeckien.

Nu är "Tessan" åter i Maribor.

- Det är jättekul att vara tillbaka här. Det här är en backe jag trivs i och självförtroendet är på topp, säger "Tessan".

Hon är i Maribor för att åka om JVM-guldet, en tävling som inför säsongen var hennes stora mål.

- Så var det och visst är en JVM-medalj mitt mål. Men när det nu gått så bra i vinter behöver jag inte stå och falla med just den här tävlingen, fortsätter "Tessan".

- Det är fyra-fem tjejer som är i en egen klass och kan vinna. "Tessan" är avgjort en av dem, säger juniortjejernas tränare Björn Lison Almqvist.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons