Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är bäst i landet

Annons

I tuff konkurrens lyckades Amanda Kjellberg hålla nerverna i styr. JSM avgörs i tre omgångar och ryttarna är inte äldre än 18 år.

I fredags gick första omgången på hinderhöjden 1.35 och under lördagen höjdes hindren till 1.40 liksom den sista och avgörande finalomgången som reds under söndagen. Alla resultat från alla omgångar bärs med. Amanda på sin storhoppande häst Kurage var den enda ryttaren som inte fick något riv under alla omgångar. Inte ens i den framhoppningsklass hon red på torsdagen.

-Jag är jätteglad och nöjd, säger hon. Jag hade inte alls några höga förväntningar, eftersom det är min första säsong på Kurage.

Ryttarstjärnan Jens Fredriksson är något av "mentor" för Amanda, dels har han tävlat Kurage tidigare, och han gick banan med henne innan finalrundan och gav tips och goda råd.

- Jag hade jättemycket hjälp av honom. Han har en stor del i framgången, menar hon.

Hur har du lyckats formtoppa Kurage så till den här helgen?

- Vi har inte gjort något speciellt utan han är så här bra. Han är en riktig hjälte som är rädd om sig, berömmer Amanda.

Det enda han gjorde var att han bockade lite efter något hinder och maxtiden på sista rundan var 74 sekunder, och Amanda fick 74,32, vilket gav ett tidsfel.

- Då trodde jag att jag skulle bli silvermedaljör, och jag hade varit helt nöjd med det också, men så rev Alexander Zetterman, som sista ryttare, ett hinder och saken var klar.

Det här var hennes andra SM-guld, 2001, alltså för fem år sedan, som 11-åring vann hon guld på en B-ponny, och hon har ett SM-silver på D-ponnyn Edenside Sunshine. Det här var hennes första medalj på stor häst.

Nu väntar stora utmaningar och möjligheter för den unga ryttarinnan.

- NM och eventuellt EM kan det bli, berättar hon. I kväll (läs söndag) får vi reda på vilka som får åka till EM i Aten.

Genom SM-guldet är hon också kvalad till Falsterbo i juli.

Amanda var för övrigt enda dalaekipaget på plats i Varberg.

Senior-SM vanns av Maria Gretzer på hingsten Spender S.

LENA STERNER

Mer läsning

Annons