Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hohenthal tävlar vid parlamentet

/
  • Redo för start. I dag, under förmiddagen, kör Sebastian Hohenthal de första träningspassen (2x45 min) på den 3,1 kilometer långa banan runt parlamentet i Bukarest. I kväll avgörs kvalet och lördag och söndag körs finalerna.
  • Jättebyggnad. Parlamentet (i bakgrunden) i Bukarest är en av världens största byggnader.

Annons

Han har faktiskt provat på stadslopp tidigare, men det var under helt andra förutsättningar.

- 1999 körde jag i Monaco, men då satt jag i en gokart. Det här blir något helt annat.

Framför allt farten är den största skillnaden.

- Det är några raksträckor, så det kommer att gå riktigt fort. Det ska inte heller vara så svårt att köra om, menar Sebastian.

De senaste dagarna har han mest gått runt och tittat på hur banan kommer att se ut. Och det är en imponerad Hohenthal som vi når under torsdagen.

- Banan, som är 3,1 kilometer lång, går runt Parlamentet här i Bukarest. Det är en av världens största byggnader, bara Pentagon i USA är större.

- Parlamentet byggdes till kommunisten Nicolae Ceausescu och ritades av en då 28-årig kvinna. Det tog fem år att få byggnaden färdig och 1989 stod den klar. Men Ceausescu hann aldrig ta den i bruk, berättar Sebastian som blivit guidad och fått höra historien om den rumänske diktatorns uppgång och fall.

Hohenthal berättar också att intresset inför helgens tävlingar är väldigt stort.

- Det har aldrig tidigare körts Formel 3 här, så det är en stor händelse i Rumänien. De har byggt enorma läktare runt hela banan som ska ge plats för 120 000 åskådare.

Sex av de på läktarplats kommer från Mora.

- Det kommer några kompisar hit och kikar, så det gör det hela extra kul.

Under den här veckan har banan byggts upp. Ett litet orosmoment är värmen i Bukarest.

- Det är säkert 30 grader i skuggan. De lägger ny asfalt på banan och vi får väl se om den håller i värmen. Det kanske blir rena sörjan.

Största skillnaden jämfört med ett vanlig race och ett stadslopp, är att i den senare inte finns plats för misstag.

- Vi åker i runt 200 knyck och är bara centimetrar från muren som byggts upp. I en vanlig tävling hamnar man ute i sanden och kan komma tillbaka. Ett misstag här kan göra att man hamnar i muren och då är det game over.

På fyra race har Dalarnas bidrag i Formel 3 redan hunnit med att besöka pallen (trea). Han har också noterats för två snabbaste varv.

- Alla säger att det gått så fruktansvärt bra för mig, men jag har svårt att vara nöjd. I fjol stod jag överst på pallen sju gånger och dit vill jag igen, hälsar Sebastian Hohenthal från Rumänien.

Mer läsning

Annons