Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hohenthal avvaktar

Annons

Den 21-årige Morakillen är en av landets största racingtalanger och räknas till en av de svenskar som anses ha en god chans att nå en sits i F1.

- Formel 1 är fortfarande mitt största mål, konstaterar han lugnt.

Men vägen dit är lång och krokig och det kan finnas många fallgropar innan man når fram. Se bara på Björn Wirdheim, som blev testförare hos Jaguar. Då köptes stallet upp av Red Bull och Wirdheim tvingades gå.

- Det var synd att det blev så. Om Wirdheim fått ett F1-kontrakt hade det underlättat mycket för oss som kommer underifrån, menar Sebastian.

För hans del finns det tre alternativ inför kommande säsong.

- Endera fortsätter jag i England eller också kanske jag kör i Europaserien. Men det kan även bli så att jag kör i USA.

I år rattade Hohenthal en bil i den brittiska Formel Renault-serien. Han blev totalfyra och bästa nykomling. Att Sebastian fick avsluta med en seger i säsongens sista race stärkte hans aktier. Många är de team som vill ha den unge svenskens namnteckning. Han visar upp e-post som talar om att han har kontakter både i Nya Zeeland och inte minst USA.

- Det är ett par stall i USA som hört av sig. Jag vill alltid träffa folk personligen och då jag aldrig varit där tidigare, så jag tog med en kompis och for över. Det var i mitten av november.

Det blev inget race för honom personligen, men Sebastian och kompisen åkte runt i tre veckor och tittade på olika tävlingar.

- Man kan säga att jag var där och "rekade" för framtiden. Bland annat kikade vi på nascar i Phoenix. Det var mycket större än jag hade trott och bland annat sågs tävlingen av 150 000 åskådare.

- Annars verkade Formel Atlantic vara en intressant serie, där segraren får två och halv miljon dollar. Pengar som sedan ingår i budgeten för att tävla i champcar-serien, där för övrigt Wirdheim kört i år.

En tripp till det stora landet i väst har det blivit, men "Seb" har också under hösten varit till både England och Spanien där han testkört.

- I Spanien fick jag prova på Formel 3, det är den tredje största klassen efter F1 och GP2. Det blev 50 hästkrafter till än man var van vid och det var riktigt roligt, säger Sebastian om bilen som har en topphastighet på närmare 280 kilometer i timmen.

För en vanlig Svensson är det svårt att tänka sig in hur det är att sitta in en bil som går så ruskigt snabbt.

- Det är det som är tjusningen, att kunna behärska bilen - nåja, nästan i alla fall - när det går så fort, säger han och ler.

Vart den fartglade svensken kommer att köra nästa år står skrivet i stjärnorna. Men inom några veckor ska han ha bestämt sig.

- Det är ett litet rävspel det här. Man får inte säga ja för tidigt, utan det gäller att avvakta för att få det lite billigare. Men som det känns i dag så blir det ett år till i Formel Renault. Jag vill alltid vara fullärd i en klass innan jag går vidare och jag skulle vilja vara med där uppe i toppen och kämpa ett år till.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons