Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyligan godkände NHL-avtal

Annons

- I dagsläget är den summan nio miljoner och den ökar nu med några miljoner. Hur summan ska fördelas mellan klubbarna i Europa kommer vi att fortsätta att diskutera, men vår målsättning är att man ska få mer betalt för bra spelare, säger Hockeyligans ordförande Hans Nyberg till TT.

NHL-klubbarna ska också få betala olika straffavgifter, till exempel om man köper en spelare som sedan inte platsar i NHL (inte spelar mer än 30 matcher under en säsong). Dessutom får max 60 spelare gå från Europa per säsong.

- Så det kan ju bli ytterligare inkomster med dessa avgifter, säger Nyberg.

NHL har nu drygt två veckor på sig att plocka guldkornen från de europeiska ligorna, något som Färjestads sportchef Håkan Loob tidigare varit starkt kritiskt till. Loob fruktar att lagen ska dräneras på de bästa spelarna och ersättare kan bli svåra att finna med bara en dryg månad till nedsläpp i elitserien.

- Givetvis är det några spelare som kommer att försvinna från elitserien, men jag tror inte att det blir så många, säger Hans Nyberg.

- Och vi får ta det onda med det goda. 15 augusti gäller bara för den här säsongen. Till nästa år blir sista datum 15 juni och det är ju en förbättring mot det tidigare avtalet då det var 15 juli som gällde, säger Hans Nyberg.

Hockeyligans ordförande tror i stället att det nya avtalet kommer att göra att fler unga talanger stannar i Sverige.

- Det vi har varit kritiska till tidigare är ju att NHL-klubbarna tagit över unga spelare som sedan har skickats till farmarlagen. Då är det bättre att de får utvecklas i elitserien och åka över till NHL när de är mogna för det. Och med den nya straffavgiften hoppas jag att det blir så.

Under förutsättning att landsförbunden och övriga ligor säger ja kommer IIHF och NHL att underteckna avtalet i början av augusti. Avtalet gäller från säsongen 2005-2006 till och med 2009-2010.

LARS MARKUSSON

Mer läsning

Annons