Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyledare bemöter kommunalrådet "Det är skrämmande"

Annons

Kommunalrådet vill ha hårdare tag mot våldet inom ishockeyn

Med anledning av ovanstående rubrik som fanns i en av våra länstidningar och det radioreportage som sändes tidigare i veckan vill jag lämna synpunkter som är av stort värde då man diskuterar våldet inom ishockeyn.

Till att börja med vill jag kommentera några citat ur tidningen den 30 mars:

"Utvecklingen den här säsongen skrämmer mig".

Hur har det varit tidigare säsonger? Vilken statistik ger belägg för påståendet? Vilka kunskaper har den som uttalar det om ämnet?

Det är många frågor som poppar upp hos mig då jag kan se vad som hänt i vårt distrikt där våldet senaste åren minskat. Jag tycker inte att man ska blanda ihop de överfall som skett i den internationella ishockeyn och även några fall inom svensk elitishockey med den ishockey som bedrivs i vårt distrikt på ungdoms och seniornivå.

Med detta vill jag också ha sagt att det övervåld som ibland förekommer på elitnivå inte överförs till vår ungdomsishockey, vilket debattören i artikeln anser.

Det viktigaste är ändå att här få deklarera vad vi gör inom ishockeyförbundet i Dalarna.

Dalarnas ishockeyförbunds utbildningsledare och distriktinstruktörer utbildar varje år cirka 100 tränare i vårt distrikt. I utbildningen ingår ledarskap som en stor del av kurserna och även fair play, moral och etik. Inom svensk ishockey var man en föregångare inom svensk idrott då man tog beslut om att det ska vara obligatoriskt att gå steg 1 i tränarutbildningen för att få träna ett ishockeylag.

Vi har bra utbildare och deltagarna får ett mycket bra material som de sedan kan använda sig av i sin verksamhet.

I tillägg till de stegutbildningar som vi har utbildar vi tränare i samband med distriktslags-samlingar, det är obligatorisk närvaro för klubbtränarna. Genomför juniortemadag där vi i år fick tillfälle att ta upp det våld som skett på elitnivå och tog starkt avstånd från dessa händelser.

Och sist men inte minst har vi varje år föreningsträffar där ledare från dalaklubbarna och representanter från Dalarnas ishockeyförbund träffas och diskuterar hur verksamheten har fungerat och hur vi kan förbättra den.

Riksidrottsförbundet har tagit fram en idéskrift som heter "Idrotten Vill", Svenska ishockeyförbundet var det första förbundet som tog upp den och anpassade den till vår ishockeyverksamhet. Den fick namnet "Ishockeyn Vill" och den bygger på innehållet från RF:s ide´skrift.

Det var genom utbildningsledare i Dalarnas ishockeyförbund som Respektmaterialet togs fram, ett material som idag används inom många idrottsföreningar. Inom ishockeyn är det obligatoriskt för juniorlag att varje år genomföra en studiecirkel med Respektmaterialet.

Det finns i vårt distrikt många föreningar som jobbar med föreningsutveckling och hela tiden försöker att utveckla sin verksamhet så att den ska bli så bra som möjligt för alla som deltar. Ett exempel bland många andra är Falu IF:s undomshockeyförening.

Med ovanstående vill jag påvisa att vi inom dalahockeyn gör och har gjort mycket för att vår idrott ska vara en just sport där vi ska respektera varandra och sätta fair play i första rummet.

STEFAN OLSSON

Mer läsning

Annons