Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeykrig på sandlådenivå

Annons

Efter 50 omgångar i grundserien sparkade slutspelet i gång i lördags med Leksand–Färjestad, Modo–Frölunda, Luleå–Timrå, HV 71–Djurgården.

Resultatet när Martin Holmgren klev in på kontoret på måndagen:

* En anmälan från HV:s sportchef Dag Larsson mot Djurgårdens Christian Eklund.

* En anmälan från Lars G Karlsson, på Svenska ishockeyförbundets särskilda anmälningsfunktion, och Färjestads läkare Bo Lindwall mot Leksands Christer Olsson.

* En anmälan från Bo Lindwall mot Leksands Hans Lodin.

Dessutom:

* En anmälan från Djurgårdens tränare Niklas Wikegård mot HV:s Per Gustafsson, gällande en incident i mötet redan den 22 februari.

Vilka tidsregler gäller egentligen för anmälningar?

– Vi följer Riksidrottsförbundets stadgar, vilket säger att det kan vara händelser upp till sex månader bak i tiden, säger Martin Holmgren.

Finns det inte en risk att tränare använder anmälningar för att vinna matcher?

– Teoretiskt sett, visst. Det har hänt att vi fått höra att tränare ’’hotar med att anmäla gamla händelser’’ som svar på anmälningar från motståndarlag.
Redan på måndagseftermiddagen fattade Holmgren ett första beslut.

– Vi stänger av Christian Eklund och Christer Olsson under utredningen. Däremot får Per Gustafsson och Hans Lodin spela vidare tills vi fattar ett beslut.
I ett pressmeddelande motiveras beslutet gällande Eklund och Olsson med att duon ’’sannolikt kommer att dömas till diskvalifikation’’.

– Jag måste säga att det här känns lite trist, man skulle kunna hoppas att anmälan görs av domaren som trots allt dömer matchen...men visst, missar domaren något så är det vår skyldighet att hantera ärendet, säger Holmgren.

Eklund stängs av, under utredning, för sin sving med klubban mot ansiktet på HV 71:s Per Gustafsson. I Olssons fall handlar det om en crosschecking mot Färjestads Peter Nordström.

Kan det inte komma att bli en sandlådenivå om det fortsätter att ramla in anmälningar till er?

– Det finns en viss risk, men det är lagens ledare och funktionärer som har ett ansvar att det inte blir så, säger Holmgren.

Bestraffningsbeslut väntas på onsdag.

ANDERS BURSTRÖM/TT TOBIAS ÖSTERBERG/TT

Mer läsning

Annons