Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeydrömmen blev sann

Annons

När JVM-truppen bantades med tre spelare efter förlustmatchen, 1-4, mot USA i lördags, var det Robin Jonsson och Fredrik Eriksson, båda Bofors, samt Joakim Lindström, Modo, som fick åka hem.

Med på gårdagens resa från träningslägret i Schweiz till tjeckiska Pardubice, där Sveriges grupp avgörs, fanns således alla de dalaspelare som togs ut i den preliminära truppen.

Däribland Gustav Gräsberg, 18 år från Mora.

- Det kanske var en överraskning för många, eftersom han inte har varit med 82:orna tidigare på säsongen. Men i träningsmatcherna mot Schweiz och USA övertygade han oss om att han skulle ha en plats i den slutgiltiga truppen, säger förbundskaptenen Bo "Kulon" Lennartsson.

De två forwards som fick lämna truppen, jämngamla Eriksson och Lindström, är två spelare som tidigare rankats högre än Gustav.

- Det har varit tuff konkurrens, men vi har också tittat på vilka roller spelarna ska ha i laget, och då var det de här spelarna vi fastnade för, säger Lennartsson.

Även Borlängekillen Daniel Hermansson, Leksand, kom in sent i truppen, men kommer att bli en joker.

- Vi hoppas att han ska kunna sätta dit en del puckar med sitt klipp i handlederna. Han har varit nära i de här två matcherna.

Magnus Hedlund och Lars Jonsson, två andra Borlängekillar som nu spelar i Modo respektive Leksand, kommer att ha viktiga roller i laget.

- Är det någonstans vi är tunna så är det på backsidan. Därför gladde det mig att se Lasse övertyga som han gjorde i de båda träningsmatcherna. Vi har lagt upp ett program den här säsongen, så att han ska vara i form till junior-VM.

- Magnus gör sitt tredje JVM och det är viktigt att han kliver fram nu. Han måste visa mer än tidigare år, säger "Kulon".

- Även Jörgen Sundqvist (Leksand) litar vi starkt på.

Framåt är Leksandsforwardarna Jonas Nordquist och Daniel Widing två av de vassaste vapnen i det svenska laget.

- "Nordan" var bra mot USA, och blir ännu bättre när han kommer in i det höga tempot som är på den här nivån.

- "Widde" är ju "mr 100 procent". Kan vi bara se till att han inte blir överhettad är han ovärderlig för det här laget, säger förbundskapten Lennartsson.

Resultaten i träningsmatcherna har inte varit bra. Har Sverige ett lag för medaljstriden?

- Absolut. Spelmässigt har vi faktiskt fört matcherna. Men vi har inte varit tillräckligt effektiva. Sedan har Schweiz ett bra lag och USA ligger lite före oss i spetsningen av laget. Men det är det vi ska göra nu.

I morgon börjar JVM med en "måste-match" mot Vitryssland.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons