Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjältarna trivs hos Eva

Annons

Eva Risberg är född och uppvuxen i Stockholm, men gifte sig med en dalkarl och flyttade till Söderbärke 1975.

I Söderbärke stannade hon i 16 år innan hon flyttade till Falun, där hon bodde fram till 1998 då hon flyttade till Paris.

- Jag har alltid drömt om att flytta till Paris och när jag inte längre var gift och barnen var utflugna så tog jag chansen när jag fick den, även om jag funderade ett bra tag, berättar hon.

Banden till Frankrike fanns där sedan tidigare eftersom Eva som yngre både studerat och jobbat i Frankrike. Dessutom har hon jobbat som franskalärare hemma i Sverige.

- Jag har ett år kvar på kontraktet och det är inte omöjligt att jag stannar här i ytterligare tre år. Vi får se.

VM-förläggningen är placerad i ett stort studentområde i de södra delarna av Paris. Ett ställe där studenter från hela världen vanligtvis samsas och som från början var en del i ett fredsprojekt.

- Området byggdes efter första världskriget och totalt finns 36 hus inom området. Det svenska huset byggdes 1931. Meningen var att studentområdet skulle föra studenter från hela världen samman.

I stort sett samtliga VM-trupper bor på studentområdet, men det var nära att den svenska truppen inte fick bo i svenskhuset.

- De svenska friidrottarna ville själv bo i svenskhuset, men när den första indelningen var gjord hade svenskarna placerats i ett annat hus. Då ringde jag och fixade så att de ändå fick bo i vårt hus, för vi ville ju också väldigt gärna ha dem här.

I VM-förläggningen finns allt som svenskarna behöver och de får den lugn och ro de behöver mellan tränings- och tävlingspassen. Dessutom går det direkttåg från förläggningen till Stade de France, där VM-tävlingarna avgörs.

- De trivs mycket bra och vi är glada att ha dem här. Min uppgift är se till att de har det som de behöver och en kväll fick vi rycka ut och köpa havregrynsgröt.

Eva har rotat sig mer och mer i Paris men banden till Dalarna och Falun är fortfarande starka.

- Mina barn och barnbarn bor kvar i Falun och jag besöker Falun fyra-fem gånger om året. Jag älskar Dalarna, berättar Eva, som under åren i Falun verkade vid landstinget Dalarna som ordförande för kultur- och utbildningsnämnden.

Evas främsta uppgift är att serva de svenska friidrottarna i VM-förläggningen, men hon hinner med att se en del friidrott också.

- Och svenskarna är ju så otroligt duktiga. Det är fantastiskt, säger Eva, som har DM-meriter både som längdhoppare och sprinter.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons