Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hit vill skidspelens sportchef flytta Lugnets skidstadion

Annons

Skidsportens eldsjälar är uppfinningsrika. Sprinttävlingar i specifika tävlingsmiljöer är bara ett exempel på en fräck innovation som slagit väl ut senaste åren.

Tomas Jons lär kunna sorteras in i facket av kreativa innovatörer. Personer som är ett måste för att popularisera skidsporten och på så vis bibehålla greppet om publiken.

- Största anledningen till att jag vill flytta skidstadion till Sjuls-arvsparkeringen ska ses till den rent tävlingsmässiga delen, säger Tomas Jons och utvecklar:

- I dag utformas tävlingsbanorna med ambitionen att ge den optimala upplevelsen. Som exempel kan jag nämna VM-banorna i Tjeckien 2009, vilka består av två spår-slingor om vardera 3,75 kilometer.

- Två slingor där alla distanserna ska avverkas i olika kombinationer.

Lugnets skidstadion har normalt hög status, men internationella som nationella krafter trycker på i nya tankebanor och sett till det "tänket", känns Tomas Jons tankebanor intressanta.

- Eftersom det i dag oftast handlar om korta banor i samband med internationella skidtävlingar, känns Lugnets nuvarande utformning svårhanterlig, fortsätter Jons.

- Just därför bör skidstadion flyttas upp mer i terrängen vid Sjulsarvsparkeringen. Lugnets spårsystem kan därmed utnyttjas optimalt, samtidigt som det automatiskt skapar mer stämning för publiken.

- En annan fördel är att snötillgången blir mer lätthanterlig, då Sjulsarvsparkeringen ligger högre upp höjdmässigt.

Nästa skid-VM, för nordiska grenar, går i Sapporo 2007. Två år senare i tjeckiska Liberec och 2011 står någon nordamerikansk ort på tur, möjligen kan Falun som arrangör komma i fråga först 2015.

- Värdskapet för skid-VM är avhängigt en viss turordning i världen. För vår del är det realistiskt att tänka 2015 eller 2017, vilket även beror lite på Oslo som nu söker skid-VM för 2013, säger Tomas Jons.

Vilken också tror på ett kombinerat värdskap mellan Falun och Borlänge.

- De orter som i dag söker VM är inte enstaka städer. Italien, Tyskland och Frankrike är bra exempel på länder som nu anammar ett regionalt tänk.

- Min personliga tanke är också att när vi ansöker om skid-VM, då är det Dalarna som ska lyftas fram som arrangör, slutar skidinnovatören Tomas Jons.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons