Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt VM-guld till Falutjejer

Annons

TAMMERFORS, FINLAND

Oddsen på att Sverige och Finland skulle mötas i finalen var lägsta tänkbara. De båda lagen hade heller inga problem att vinna i semifinalen.

Finland besegrade Lettland med 8-0 och Sverige slog tillbaka Schweiz med solklara 8-1.

- Jag var mer nervös inför den matchen än inför finalen. Det var en måste-match för oss medan vi i finalen, på bortaplan mot Finland, för första gången slog lite ur underläge, säger Persson.

Finalen blev så jämn och hård som väntat med tufft spel.

Sverige hade knappast domarna med sig och laget drog på sig 13 utvisningsminuter, jämfört med Finland som inte drabbades av en enda utvisning.

Bland annat drog Falutjejen Kristin Fors på sig en "femminutare" för hög klubba.

- Hon skulle skjuta och den finländska spelaren gick ner lågt och täckte skott och klubben for upp i ansiktet. Det borde inte blivit mer än ett frislag.

Kristin Fors gick inte heller mållös från den här matchen. "Kickis" 2-2-mål i den första perioden var hennes elfte i turneringen. Därmed blev hon tillsammans med Anna Jakobsson bästa målskytt i turneringen.

Sverige var uppe i en 5-3-ledning i den andra perioden, men en finländsk reducering med 21 sekunder kvar av perioden gav nytt liv i matchen.

- Men jag kände aldrig någon oro. Det fanns hela tiden en växel till för oss att lägga i när Finland kom närmare.

Finland kvitterade till 5-5 i den tredje perioden men på Anna Jakobssons 6-5-mål, som kom med knappt tio minuter kvar av den tredje perioden, kunde inte Finland svara.

Tre spelare från IBF Falun spelade i finalen. Förutom Kristin Fors även backarna Anna Renström och Emma Lundmark. Målvakten Stina Persson stod i semifinalen mot Schweiz medan Falubördiga Kristin Svensson, numera Iksu, vaktade målet i finalen.

- Emma Lundmark var mycket bra i både semifinalen och finalen, konstarerar Klas Persson.

I det All star team som togs ut efter turneringen fick två svenska spelare plats; backen Matilda Holmbom, Boliden och forwarden Emelie Lindström, Balrog.

SVERIGE-SCHWEIZ

8-1 (6-1, 2-, 0-0)

Målen, Sverige: Anna Jakobsson 2, Sara Brulin, Emelie Lindström, Helga Karlsson, Madelen Saviainen, Johanna Dahlin, Kristin Fors.

Final

SVERIGE-FINLAND

6-5 (3-2, 2-2, 1-1)

Målen, Sverige: Helga Karlsson 2, Anna Jakobsson 2, Kristin Fors, Sara Anteryd.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons