Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt maktskifte i Dalarna

/
  • Hemmamålvakten Mikael Svensson stod för flera tunga räddningar i matchen mot gästande Ölme. Ludvika lyfte sitt spel efter pausvilan och hade ledningen i slutet, men fick nöja sig med oavgjort, 2–2.  Foto: Thomas Isaksson

Annons

Kais Mora är redo att plocka hem det SM-guld som IBF Falun aldrig lyckats nå.

Det kommer att skrivas innebandyhistoria i Dalarna den här säsongen.

Och det på mer än ett sätt.

För första gången kommer Dalarna att ha fyra lag, två på damsidan och lika många på herrsidan, i den högsta serien och för första gången kommer IBF Faluns damer inte att regera i länet.

Maktskiftet inom daminnebandyn i Dalarna är historiskt och det är tydligt att Kais Mora och IBF Falun valt två helt olika strategier inför säsongen 2010-11.

När Kais Mora värvat två av landets bästa spelare, Sara Kristoffersson (från just IBF Falun) och Anna Wijk till en redan stark trupp, har IBF Faluns ledning valt att handfallna se på när truppen urholkats på spelare.

När serien startar om drygt en vecka kommer IBF Faluns fem bästa forwards från förra säsongen inte att vara med.

Sara Kristoffersson är redan förlorad och gravida Malin Dalbjer spelar troligen ingen innebandy den här säsongen och definitivt inte i IBF Falun.

Hannele Jansson, Erika Andersson och Johanna Holmbom är tillbaka i spel först senare under hösten, och frånvaron av de här spelarna blir kännbara.

Jag hade hoppats få se IBF-ledningen göra en betydligt mer offensiv satsning. Presenterat ett rutinerat tränarnamn redan i april-maj, gjort allt, och då menar jag a l l t, för att försöka behålla Sara Kristoffersson och dessutom värvat ett par etablerade elitseriespelare, något som klubben inte gjort sedan dåvarande sportchefen Mats Andréason för fem år sedan plockade hit Helga Karlsson, Malin Dalbjer (då med efternamnet Bäckrud), Johanna Dahlin och Sofie Andersson.

Nu kan IBF Falun glömma spel om SM-medaljer, men jag tror ändå att laget tar sig till slutspel. Kais Mora kan gå hur långt som helst, ända till SM-final tror jag.

På herrsidan är läget det omvända. IBF Falun har en bra chans på SM-semifinal, medan Kais Moras chanser att klara sig kvar i Superligan är obetydligt större än det är för en snöboll att överleva i Sahara.

Jag hoppas förstås Kais Mora kan skrälla, men över 26 omgångar har jag oerhört svårt att se hur laget, med den orutinerade truppen, ska hänga kvar.

IBF Falun behöver inte bekymra sig om någon nedflyttningsstrid. Laget, som vimlar av offensivt starka spelare, ska enkelt ta sig till slutspel och väl där på allvar utmana de fyra storlagen.

Mer läsning

Annons