Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk seger

Annons

De drygt 66 000 åskådarna på läktarna vrålade ut sin lycka samtidigt som den berömda vågen rullade varv efter varv runt arenan i Yokohama.

Japan var nära att göra 2-0 i den 70:e minuten. Men 25-meterskanonen från lagets megastjärna Hidetoshi Nakata tog i ribban.

Även om ryssarna kom tillbaka i slutet av matchen kändes den japanska segern helt rättvis.

- Fram till i dag var Japan inte känt som en fotbollsnation, men jag hoppas att världen ger oss ett erkännande nu, sade en överlycklig Nakata efter matchen.

Japan leder nu sin grupp på fyra poäng och har en jättechans att gå vidare om laget spelar minst oavgjort mot Tunisien i den sista matchen.

Precis som mot Belgien (2-2), inledde Japan ganska blekt, för att formligen explodera i den andra halvleken. Och den här gången lät man inte motståndarna peta in ett förtretligt kvitteringsmål i slutet av matchen.

Samtliga spelare i det japanska laget förtjänar överbetyg. Kanske inte så mycket för individuella prestationer, snarare för den enorma offerviljan och för att de oförtröttligt sprang på varje boll.

Ryssarna, å andra sidan, kom inte alls upp till normal standard. De var tydligt störda av den japanska uppvaktningen. De gånger laget lyckades skapa chanser framåt gick skotten antingen vid sidan eller högt över. Rutinerade Vladimir Bestjastnych byttes in i andra halvlek för att få ordning på anfallet, men inledde med att missa öppet mål.

Dmitrij Sytjov fick också chansen i andra halvlek, men förivrade sig. I stället för att passa bättre placerade lagkamrater, valde han att skjuta själv från långt håll. Skotten plockades enkelt ned av Seigo Narazaki i det japanska målet.

Den ryske förbundskaptenen Oleg Romantsev var bister på presskonferensen efter matchen.

- Mina spelare saknade skärpa i kväll, sade Romantsev.

I det japanska lägret pekade mungiporna förstås uppåt. Gladast av alla var förbundskapten Philippe Troussier. Fransmannen fick för fyra år uppdraget att bygga ett nytt landslag efter den katastrofala insatsen i Frankrike 1998, då Japan förlorade samtliga matcher och bara åstadkom ett enda mål.

Rysslandsmatchen visade att han lyckats i sina föresatser. Medelåldern i laget är drygt 25 år. Äldst är inhopparen Masashi Nakayama, som till publikens stora glädje fick chansen en bit in på andra halvlek, när Takayuki Suzuki tröttnade.

- I kväll fanns inga stjärnor i vårt lag. Alla spelade fantastiskt bra, sade Troussier.

Segern mot Ryssland gör att Japan ser ut att kunna undvika den yttersta nesan av alla - nämligen att bli den första v ärdnationen i VM-historien som inte tar sig vidare från gruppspelet.

I så fall är det publiken som ska ha en stor del av äran. Det må vara si och så med kunnandet på sina håll, men entusiasmen är det verkligen inget fel på.

För Japans motståndare blir mötet med den hänförda människomassan bedövande. Ryssarna var förvarnade och förbundskapten Romantsev sade innan matchen att hans spelare minsann var vana vid att spela inför storpublik. Men orden föll platt. (TT)

TT

Mer läsning

Annons