Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiens snabbaste kransmas

Annons

Den skidåkande kransmasen åkte in på 4.44.03 och var med sin 57:e plats ganska precis tio minuter efter segrande Tynell. Ett tag hade Martin så bråttom att han till och med var i ledning.

-Ja, jag var uppe och drog ett tag, skrattar Moraåkaren/kransmasen.

Han hade ingen riktig koll på hur långt före han var Paluselli och ett tag kände han sig väldigt osäker på om han skulle kunna utföra sin uppgift som kransmas.

- Nedanför Hökberg fick jag höra att det bara skiljde åtta minuter och då tänkte jag att nu är det bråttom. Men jag vet inte om det stämde och det var kanske en baktid jag fick där.

När Martin kom i mål strax före kvart i ett fick han en ny rapport som sade att han inte skulle hinna byta om innan förste dam beräknades glida in under fäders spår-devisen.

- Jag skyndade mig och när jag väl var på plats så visade det sig att jag hade god tid på mig. Jag tror det tog i alla fall fyra minuter från det att jag var på plats till det att Paluselli kom.

Ett par klubbkamrater i IFK Mora har tidigare år haft samma planer som Martin.

Men varken Niclas Jacobson eller Markus Leijon lyckades utföra bedriften som skidande kransmas.

Sjukdom har dock hindrat de båda med att gå i land med denna tuffa uppgift. Martin är den förste att klara av bedriften.

- Jag hade ju planerat att åka Vasaloppet och när jag sedan fick en förfrågan att vara kransmas, så tänkte jag med en gång att det skulle gå att göra båda grejerna, berättar Martin.

Att vara kransmas under Vasaloppsveckan och samtidigt ladda för de nio milen är knappast det ultimata om man vill göra bra ifrån sig.

Men Martin klarade uppgiften på ett imponerande sätt.

- Men jag var för jäkla slut i dag. Det har varit mycket under veckan och jag har inte kunnat ladda som jag skulle vilja. Jag var riktigt trött redan efter Tennäng, men det blev inte värre och mot slutet kunde jag plocka lite åkare.

- Visst har det varit mycket, men det är bara en gång i livet man gör det här och det har varit riktigt skoj, avrundar Martin Johansson.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons