Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrar på frammarsch

Annons

Annat var det för två år sedan.

Damlaget som låg i division II tvingades på grund av spelarbrist dra sig ur serien och tvingades därmed att året efter börja om i den lägsta distriktsserien - division V.

Herrlaget klarade visserligen av att fullfölja säsongen 2000, men ramlade ur femman och sedan dess har klubben inte haft något seniorlag på herrsidan.

- Vi valde att satsa på ungdomen i stället och nu har vi fått fram ett bra juniorlag. Det är meningen att juniorkillarna ska bilda stommen till a-laget nästa år, säger Jan-Erik Sundberg, ordförande i Leksands IF FK.

Alla juniorkillarna tar knappast plats i laget i sexan nästa år, därför behövs spelare utifrån för att få ihop till en tillräckligt stor trupp.

- Och det finns en hel del spelare från andra lag i kommunen som vill spela för oss, berättar Sundberg.

Fotbollen i Leksands kommun har blivit allt svagare de senaste åren och det här året har bara två klubbar, Siljansnäs och Tällberg i division VI, herrlag i seriespel.

Ett samarbete mellan kommunens lag är ett måste för att inte fotbollen ska dö ut helt.

- Vi har haft tre möten med de övriga klubbarna i kommunen, Insjön, Siljansnäs och Tällberg, om ett framtida samarbete, men det har än så länge inte gett något större resultat.

- Jag har haft en tanke på att starta en helt ny förening där klubbarna kan ha ett gemensamt herrlag, men det ser svårt ut att genomföra, säger Sundberg.

På damsidan finns ett samarbete mellan Leksand och Siljansnäs där Siljansnäs kan plocka spelare som inte platsar i Leksands division IV-lag.

Och Sundberg har inte gett upp tanken på ett framtida samarbete mellan kommunens klubbar även på herrsidan.

- Nej, jag ska prata med fotbollförbundet om inte de kan hjälpa oss i diskussionen mellan klubbarna. Det är alltid lättare om någon utifrån kommer in och hjälper till.

Även om seniorsidan varit i gungning de senaste åren så har Leksands IF FK, som ungdomsklubb, stått sig stark.

I år har klubben 17 lag i spel i Fotbollförbundets serier plus alla lag med de allra yngsta som spelar i Byalagsserierna.

- Vi har bra fart på verksamheten och alla våra ledare har genomgått ledarutbildningar. Men det behövs fler ledare, helt klart, säger Sundberg.

Juniorlaget, som nästa år bildar stomme i a-laget, ligger i mitten av tabellen och frågan är hur högt upp i tabellen Leksand kan hamna i sexan nästa år.

- Jag tror det kan gå bra. Vi spelade jämnt med en del division VI-lag i träningsmatcherna, säger Kent Lissel, en av juniorlagets tränare.

Leksands sejour i division VI är tänkt att bli kortvarig. Klubben siktar på spel högre upp i seriesystemet.

- Målet på sikt är division IV och på damsidan ska det i alla fall bli division III-spel. Något som det faktiskt kan bli redan nästa år, säger ordförande Sundberg.

Mer läsning

Annons