Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena Jansson Årets orienterare

/

För femte året i rad har Helena Jansson utsetts till Årets orienterare.

Annons

VM-medaljer på alla distanser med medeldistansguldet som höjdpunkt.
Efter en skadefylld sommar slutade 2011 ändå succéartat för Leksands OK:s orienterare Helena Jansson.
Att hon skulle utses till Årets orienterare var givet.
– 2011 har varit helt enormt men jag är säker på att 2012 kommer att bli minst lika bra, säger 26-åringen.
Det var femte året i rad som Sveriges orienteringsjournalister gav henne förstaplatsen. Framgångarna under VM i Frankrike i somras med guld i medeldistans, silver i sprint och brons på långdistansen gjorde valet enkelt. VM-bronset i stafett och totalsegern i världscupen underströk det hela ytterligare.

Nästa säsong
står två stora mästerskap på programmet: EM på hemmaplan i Dalarna i maj och VM i Schweiz i juli. För att förbereda sig inför VM kommer Helena Jansson att flytta ner till alplandet på senvintern, precis som hon gjorde förra året.
Planen är att träna så mycket som möjligt med den mångfaldiga schweiziskan Simone Niggli som nu kommer tillbaka efter barnafödande.
– Jag ser väldigt mycket fram emot att göra ett nytt försök att träna med Simone under våren, säger Årets orienterare, som inte alls ser något problem i att hennes svåraste konkurrent nu är tillbaka till VM på hemmaplan.
– Nej, det är roligast att tävla när alla de som är riktigt bra står på startlinjen. Om jag hade hållit på med idrott för att det skulle vara enkelt så hade jag nog valt något annat är orientering, säger hon.
Förra säsongen störde en långdragen hälskada VM-förberedelserna, något sådant hoppas läkarstudenten Helena Jansson slippa nästa gång.
Förhoppningen är att vara i toppform redan till EM i maj.
– Det ser jag otroligt mycket fram emot. Att springa på hemmaplan är fantastiskt på många sätt, säger hon.
Jansson är även aktuell för fler utmärkelser. Inför Idrottsgalan är hon med i omröstningen om Jerringpriset och nominerad till Årets kvinnliga idrottare. (TT)

Mer läsning

Annons