Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora Sportklubb fyller 75 år

Annons

Den nya klubbens styrelse bestod av några unga grabbar under ledning av en några år äldre man vid namn Walfrid Larsson, som blev klubbens förste ordförande och även tränare och material-förvaltare.

Walfrid var i flera avseenden en märklig man med många udda idéer, men samtidigt en före-gångare inom ungdomsidrotten i Hedemora.

De första åren spelade klubben fotboll. 1932 var det emellertid färdigsparkat och HSK sadlade om till vintersport med bandy på Hönsan. För att klara ekonomin arrangerades i flera år isdans på en bana omgärdad av brinnande marschaller och levande musik.

Under 30-talet spelades seriebandy med växlande framgång. I några vänskapsmatcher gjorde HSK bra resultat, bland annat 3-3 mot allsvenska Köping och 1-1 i en smått historisk match mot Rättvik.

Publikrekord blev det när Uppsala kom på besök och vann med 8-1. Intresset för bandy svalnade och planerna på att börja med ishockey blev allt starkare.

Den som framför allt propagerade för hockey var Roland Wieslander. På ett extra årsmöte den 20 november 1945 beslutades att anlägga en hockeyrink på Stallplan invid Hönsan. Redan den 27 december samma år spelades premiärmatchen, där gästande Krylbo IF besegrades med 1-0. Målskytt Classe Westholm.

I premiärlaget spelade, förutom Westholm, Sven Löfstrand, Roland Wieslander, Gunnar Hammarsten, Evert Aronsson, Arne Källberg, Ture Jansson, Rune Gustavsson, Rune Mases, Stig Wigge och Folke Sellberg.

ANDERS ANDERSSON

Mer läsning

Annons